Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

COVID – 19 proširio se regijom

S obzirom na brzinu kretanja i širenja virusa COVID – 19 (korona virus), ograničenja kojih se stanovništvo mora pridržavati u cilju sprečavanja daljnjeg širenja virusa, a samim time i ograničenja svakodnevnih radnih aktivnosti se povećavaju svakim danom. Stanje u regiji s brojkama zaraženih osoba je sljedeće – Bosna i Hercegovina danas broji 34 zaražene osobe, u Crnoj Gori od jučer su zaražene 2 osobe, u Hrvatskoj se brojka povećava svakih par sati, ali trenutni broj zaraženih je 81. U Sloveniji je zaraženo 275 ljudi, dok Srbija broji 83 zaražene osobe.

Sve zemlje regije su uvele određene mjere sigurnosti kako bi se čim prije spriječilo daljnje širenje virusa.

Bosna i Hercegovina je, između ostalih mjera, naredila obustavu usluga svih kulturnih i sportskih institucija, svih ugostiteljskih objekata osim objekata za pripremu i dostavu hrane te hotela koji će pružati usluge samo za hotelske goste, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera. S obzirom na zatvaranje svih vrtića, školskih i fakultetskih ustanova, jedna od mjera je i da jedan od roditelja djece do deset godina može izostati s posla i ostati kod kuće s djetetom. Po pitanju gospodarske pomoći, Bosansko-hercegovačka vlada u narednom periodu planira formirati garancijski fond sa značajnim sredstvima, koji bi trebao omogućiti likvidnost privrede i smanjiti porezne olakšice.

U Crnoj Gori, koja je do jučer bila jedina europska zemlja bez zaraženih osoba, zabilježena su prva dva slučaja zaraze. Iako nije imala zaraženih, Crna Gora je poduzimala mjere zaštite svojeg stanovništva. I tamo je u potpunosti prekinuto izvođenje nastave, zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, zaustavljen je međunarodni promet putnika i zabranjen je ulazak strancima. Obustavljeni su i javni prijevozi i zatvoren je dio uslužnih djelatnosti. Što se tiče mjera gospodarske pomoći, ništa još nije javno objavljeno, ali radi se na tome.

Od mjera opreza Hrvatska je donijela odluku o zabrani okupljanja više od 100 ljudi na istom mjestu, od 16. 3. otkazana je nastava na period od dva tjedna u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima. Vrtići u tom periodu također neće raditi.  Da je Hrvatska ušla u treću fazu obrane od korona virusa objavljeno je 15. 3. te su aktivirani zdravstveni centri za liječenje oboljelih osoba s teškim simptomima, kojih u ovom trenutku u Hrvatskoj još nema. Zatvoreni su granični prijelazi sa Slovenijom, a preporuča se izbjegavanje bilo kakvih međunarodnih kretanja. Jučer je na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta predloženo 10 gospodarskih mjera pomoći koje će danas u toku dana biti točnije potvrđene.

Od svih zemalja u regiji najjače pogođena korona virusom je Slovenija u kojoj je prema posljednjim službenim informacijama zaraženo 275 osoba, a ministar zdravstva vjeruje da je stvarna brojka i do pet puta veća. Od ponoći je zatvoreno svih 27 malograničnih prijelaza s Hrvatskom. Vlada Republike Slovenije donijela je i uredbu kojom se uz određene iznimke do opoziva zabranjuje ponuda i prodaja dobara i usluga, što je svakako najveći izravni udarac na male poduzetnike. Svi oblici javnog prometa u Sloveniji su obustavljeni. Za ovaj tjedan najavljeno je donošenje interventnog zakona za pomoć tvrtkama koja se nalaze u teškoćama, a kojim se, između ostalog predviđa odgoda kreditne obveze na godinu dana. Osim toga, u pripremi su i izvanredne mjere pomoći za mikro, male i srednje tvrtke u visini od 115 milijuna eura, a ta će sredstva, kako se planira, biti na raspolaganju već od 20. ovog mjeseca.

Srbija je od svih regionalnih područja reagirala najstrože i uvela izvanredno stanje. Svim građanima ograničeno je kretanje od 20:00h do 5:00h, a svim građanima starijim od 65 godina koji žive u urbanim sredinama u Srbiji izlazak na ulicu je u potpunosti zabranjen. I tamo je obustavljen rad svih školskih ustanova i vrtića te se preporuča rad od kuće prema mogućnostima. Ograničeno je povećanje cijena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, a granice su zatvorene za sve strane državljane. Za ulazak u Srbiju određuje se samoizolacija od 14 dana, a za ulazak iz visokorizičnih zemalja samoizolacija je 28 dana. Privredna komora Srbije zajedno je s bankama 12. 3. najavila da priprema prijedlog fiskalnih i drugih mjera za pomoć tvrtkama čije je poslovanje pogođeno korona virusom, no još uvijek nema novosti vezanih uz najavljene gospodarske mjere pomoći.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content