Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

COVID – 19 se proširio u regionu

S obzirom na brzinu kretanja i širenje virusa COVID – 19 (korona virus), ograničenja kojih se stanovništvo mora pridržavati u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa, a samim tim i ograničenja svakodnevnih radnih aktivnosti,  povećavaju se svakim danom. Stanje u regionu po pitanju broja zaraženih osoba je sledeće – Bosna i Hercegovina danas broji 34 zaražene osobe, u Crnoj Gori od su juče zaražene 2 osobe, u Hrvatskoj se brojka povećava svakih par sati, ali trenutni broj zaraženih je 81. U Sloveniji je zaraženo 275 ljudi, dok Srbija broji 83 zaražene osobe.

Sve zemlje u regionu su uvele određene mere sigurnosti kako bi se što pre sprečilo dalje širenje virusa.

Bosna i Hercegovina je, između ostalih mera, naredila obustavljanje rada svih kulturnih i sportskih institucija, svih ugostiteljskih objekata osim objekata za pripremu i dostavu hrane, kao i hotela koji će pružati usluge samo za hotelske goste, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mera. S obzirom na zatvaranje svih vrtića, školskih i fakultetskih ustanova, jedna od mera je i da jedan od roditelja dece do deset godina može izostati s posla i ostati kod kuće sa detetom. Što se tiče pomoći privredi, Bosansko-hercegovačka vlada u narednom periodu planira da formira garancijski fond sa značajnim sredstvima, koji bi trebalo da omogući likvidnost privrede i smanji poreske olakšice.

Crnoj Gori, koja je do juče bila jedina evropska zemlja bez zaraženih osoba, zabeležena su prva dva slučaja zaraze. Iako nije imala zaraženih, Crna Gora je preduzimala mere zaštite svog stanovništva. I tamo je u potpunosti prekinuto izvođenje nastave, zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, zaustavljen je međunarodni saobraćaj putnika i zabranjen je ulazak strancima. Obustavljeni su i javni prevozi i zatvoren je deo uslužnih delatnosti. Što se tiče mera pomoći privredi, ništa još nije javno objavljeno, ali radi se na tome.

Od mera opreza Hrvatska je donela odluku o zabrani okupljanja više od 100 ljudi na istom mestu, od 16.3. otkazana je nastava na dve nedelje u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima. Vrtići u tom periodu takođe neće raditi.  Da je Hrvatska ušla u treću fazu odbrane od korona virusa objavljeno je 15.3. i aktivirani su zdravstveni centri za lečenje obolelih osoba s teškim simptomima, kojih u ovom trenutku u Hrvatskoj još nema. Zatvoreni su granični prelazi sa Slovenijom, a preporučuje se izbegavanje bilo kakvih međunarodnih kretanja. Juče je na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta predloženo 10 privrednih mera pomoći koje će danas u toku dana biti preciznije potvrđene.

Od svih zemalja u regionu najjače pogođena korona virusom je Slovenija u kojoj je prema poslednjim službenim informacijama zaraženo 275 osoba, a ministar zdravlja veruje da je stvarna brojka i do pet puta veća. Od ponoći je zatvoreno svih 27 malograničnih prelaza s Hrvatskom. Vlada Republike Slovenije donela je i uredbu kojom se uz određene izuzetke do opoziva zabranjuje ponuda i prodaja dobara i usluga, što je svakako najveći direktni udarac na male preduzetnike. Svi oblici javnog saobraćaja u Sloveniji su obustavljeni. Za ovu nedelju najavljeno je donošenje hitnog zakona za pomoć kompanijama koje imaju poteškoće, a kojim se, između ostalog predviđa odgađanje kreditne obaveze na godinu dana. Osim toga, u pripremi su i izvanredne mere pomoći za mikro, mala i srednja preduzeća u visini od 115 miliona evra, a ta će sredstva, kako se planira, biti na raspolaganju već od 20. ovog meseca.

Srbija je u regionu reagovala najstrože i uvela izvanredno stanje. Svim građanima ograničeno je kretanje od 17:00h do 5:00h, a svim građanima starijim od 65 godina koji žive u urbanim sredinama u Srbiji izlazak na ulicu je u potpunosti zabranjen. I tamo je obustavljen rad svih školskih ustanova i vrtića, a preporučuje se rad od kuće u skladu sa mogućnostima. Ograničeno je povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, a granice su zatvorene za sve strane državljane. Za ulazak u Srbiju određuje se samoizolacija od 14 dana, a za ulazak iz visokorizičnih zemalja samoizolacija je 28 dana. Privredna komora Srbije zajedno je s bankama 12.3. najavila da priprema predlog fiskalnih i drugih mera pomoći kompanijama čije je poslovanje pogođeno korona virusom, ali još uvek nema novosti vezanih za najavljene mere pomoći privredi.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content