Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Digitalna transformacija – od kuda krenuti i kako pobijediti strah?

Pojam digitalizacija posljednjih godina ne silazi s usta političara, ekonomista, ne izlazi iz medija. No, koliko on dopire do vlasnika tiskare, šivaone ili proizvođača ekoloških sireva? Kako vlasnik malog proizvodnog pogona uopće može digitalizirati svoj posao? Kako proizvodnju učiniti ekonomičnom i u isto vrijeme održivom? Ima li naš proizvod svoje mjesto u metaverzumu?
Kaos pojmova, medijskih pritisaka, crnih scenarija… dok se poduzetnici bore kako reagirati na sve veće ulazne troškove, nestabilnost na tržištu, nedostatak radne snage…

Digitalna transformacija je proces prema kojem su svi poduzetnici krenuli. Knjigovodstvo je digitalizirano. Komunikacija prema poslovnim partnerima djelomično je digitalizirana. Koriste se mailovi, google kalendar i brojni drugi digitalni alati. Većina je taj dio završila i tu je digitalizacija stala.

ERP sustav – prvi korak planske digitalizacije

Prvi korak u digitalizaciji je uvođenje ERP (Enterprise Resource Planning) sustava, odnosno aplikacije koja objedinjuje i prati sve resurse neke tvrtke. Ona osigurava pogled na poslovanje tvrtke u realnom vremenu. Menadžer uz pomoć ERP sustava može vrlo brzo utvrditi koji dijelovi sustava nisu profitabilni i reagirati na vrijeme.
S druge strane, MIS (Manufacturing Integrated System) je okrenut integraciji proizvodnje i informatičkog sustava. Integracijom MIS sustava u ERP sustav tvrtka će biti značajno digitalizirana. MIS sustav pratit će proizvodnju, dok će ERP biti zadužen za nabavku sirovine ili materijalno i knjigovodstveno praćenje gotovog proizvoda nakon proizvodnje.

Uvođenje ERP i MIS sustava tvrtki će osigurati ekonomičnije poslovanje i bržu prilagodbu današnjem ekonomskom okruženju koje je u stalnim promjenama.

I u grafičkoj industriji digitalizacija ide sporo

Iako se grafička industrija, u usporedbi s drugim analognim industrijama može pohvaliti većim stupnjem digitalizacije, promjene u smjeru digitalne transformacije veoma su spore. Nisam siguran da poznajem ijedan primjer transformacije ofsetne tiskare u web2print tiskaru. Najveće postojeće web2print tiskare su nastale od strane kreativnih vizionara koji su razočarani uslugom postojećih tiskara odlučili pokrenuti svoju viziju online tiskare. Ti pojedinci nisu grafičari, nego informatičari, ekonomisti ili sposobni poslovni ljudi. Danas web2print tiskare drže značajan udio u grafičkoj proizvodnji.

Internet prodaja – tri četvrtine kupaca koristi internet za nabavke proizvoda

Drugi stupanj digitalizacije bi bio uvođenje web2print prodaje, odnosno stvaranje jednostavnog web sučelja za prodaju proizvoda. Prema istraživanjima Geoposta iz 2022. godine, 75% europskih kupaca danas kupuje putem interneta. Ukoliko ne prodajete putem interneta, pristup vaših proizvoda sveden je na samo četvrtinu stanovništva.

Proizvođači koji su prije 20-tak godina kretali u prodaju putem interneta, danas već „grade“ trgovine i stvaraju prodajne kanale za prodaju u Metaverzumu. Ovaj pojam koristi se za novi 3D virtualni svijet kojem se predviđa ekstreman rast u idućim godinama. Danas je teško predvidjeti potencijal prodaje grafičkih proizvoda u Metaverzumu, ali identična priča bila je i s internet prodajom prije 20-ak godina. Tko je ušao u pravo vrijeme, danas je car!

Strah – najveća zapreka digitalnoj transformaciji

Svi ovi procesi stavljeni na papir i ne izgledaju nedostižno. Proces digitalne transformacije zapinje na ljudskom potencijalu koji je nedostatan u današnjem proizvodnom sustavu, a potreban nam je za kreiranje novog sustava. Upravo ljudski potencijal dio je koji kod uvođenja digitalizacije stvara najviše otpora.

Ispada da je lakše sustav dizati iz temelja, graditi novu tvrtku s novim zaposlenicima koji se odmah oblikuju prema novorazvijenom poslovnom modelu.

Prilika za uspjeh je polovična. Veliki dio današnjih lidera bit će na listi sjećanja za 20 godina, a nadam se da će novi mladi lideri stvarati budućnost u kojoj će digitalizacija i zadovoljstvo radnika biti zajednički pojam.

Autor: Vjekoslav Benšić

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content