PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Digitalna transformacija – odakle početi i kako prevazići strah?

Poslednjih godina koncept digitalizacije ne silazi s usana političara, ekonomista, medija. Ali koliko stiže do vlasnika štamparije, šivećih mašina ili proizvođača organskih sireva? Kako vlasnik malog proizvodnog pogona može da digitalizuje svoje poslovanje? Kako proizvodnju učiniti ekonomičnom i istovremeno održivom? Da li naš proizvod ima svoje mesto u metaverzumu?

Haos termina, pritisak medija, crni scenariji… dok se preduzetnici muče kako da odgovore na sve veće ulazne troškove, nestabilnost tržišta, nedostatak radne snage…

Digitalna transformacija je proces ka kome su krenuli svi preduzetnici. Knjigovodstvo je digitalizovano. Komunikacija sa poslovnim partnerima je delimično digitalizovana. Koriste se mejlovi, Google kalendar i mnogi drugi digitalni alati. Većina je završila taj deo i digitalizacija je tu stala.

ERP sistem – prvi korak planirane digitalizacije

Prvi korak u digitalizaciji je uvođenje ERP (Enterprise Resource Planning) sistema, odnosno aplikacije koja objedinjuje i prati sve resurse kompanije. Omogućava pregled poslovanja kompanije u realnom vremenu. Uz pomoć ERP sistema, menadžer može brzo da utvrdi koji delovi sistema nisu isplativi i da reaguje na vreme.

S druge strane, MIS (Manufacturing Integrated Sistem) fokusira se na integraciju proizvodnih i IT sistema. Integracijom MIS sistema u ERP sistem kompanija će biti značajno digitalizovana. MIS sistem će pratiti proizvodnju, dok će ERP biti zadužen za nabavku sirovina ili materijala i knjigovodstveno praćenje gotovog proizvoda nakon proizvodnje.

Uvođenje ERP i MIS sistema obezbediće kompanijama ekonomičnije poslovanje i brže prilagođavanje današnjem privrednom okruženju koje se konstantno menja.

Čak i u grafičkoj industriji, digitalizacija je spora

Iako se grafička industrija, u poređenju sa drugim analognim industrijama, može pohvaliti većim stepenom digitalizacije, promene u pravcu digitalne transformacije su veoma spore. Nisam siguran da znam za bilo koji primer transformacije ofset štamparije u web2print štampariju. Najveće postojeće web2print štamparije kreirali su kreativni vizionari koji su, razočarani uslugom postojećih štampara, odlučili da lansiraju svoju viziju onlajn štamparije. Ovi pojedinci nisu grafički dizajneri, već informatičari, ekonomisti ili sposobni poslovni ljudi. Danas web2print štamparije imaju značajan udeo u grafičkoj proizvodnji.

Internet prodaja – tri četvrtine kupaca koristi internet za kupovinu proizvoda

Drugi nivo digitalizacije bio bi uvođenje web2print prodaje, odnosno kreiranje jednostavnog veb interfejsa za prodaju proizvoda. Prema istraživanju Geopost-a iz 2022. godine, 75% evropskih kupaca danas kupuje onlajn. Ako ne prodajete onlajn, pristup vašim proizvodima je smanjen na samo četvrtinu stanovništva.

Proizvođači koji su počeli da prodaju onlajn pre oko 20-ak godina, danas već „grade“ prodavnice i kreiraju prodajne kanale za prodaju u Metaverzumu. Ovaj termin se koristi za novi 3D virtuelni svet, za koji se predviđa da će doživeti ekstremni rast u narednim godinama. Danas je teško predvideti potencijal prodaje grafičkih proizvoda u Metaverzumu, ali ista je priča bila i sa internet prodajom pre 20-ak godina. Ko je ušao u pravo vreme, danas je car!

Strah – najveća prepreka digitalnoj transformaciji

Svi ovi procesi stavljeni na papir ne izgledaju tako nedostižno. Proces digitalne transformacije zavisi od ljudskog potencijala, koji je u današnjem proizvodnom sistemu nedovoljan, a potreban nam je za stvaranje novog sistema. Ljudski potencijal je deo koji stvara najveći otpor pri uvođenju digitalizacije. Pokazalo se da je lakše izgraditi sistem iz temelja, izgraditi novu kompaniju sa novim zaposlenima koji se odmah oblikuju po novorazvijenom poslovnom modelu.

Šanse za uspeh su polovične. Veliki deo današnjih lidera biće na listi sećanja za 20 godina i nadam se da će novi mladi lideri kreirati budućnost u kojoj će digitalizacija i zadovoljstvo zaposlenih biti opšti koncept.

Autor: Vjekoslav Benšić

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content