PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Digitalni model BF 513 optimizira proizvodnju knjiga

S lijeva: Eduardo Pérez, Luis Miguel Martínez, Enrique Díaz, Luis Francisco Hedo Gómez, Jose Antonio Mora (svi iz poduzeća Gómez Aparicio Grupo Gráfico) i Carlos Barnes (Muller Martini Ibérica) ispred novog stroja BF 513.

Zbog sve veće prisutnosti digitalnog tiska i tome posljedičnog pada naklade knjiga u tvrdom uvezu, tiskara za proizvodnju knjiga Gómez Aparicio Grupo Gráfico u Casarrubuelosu, nedaleko od Madrida, uložila je u novi stroj za proizvodnju knjiga Muller Martini BF 513. Uređaj nadopunjuje stroj Diamant 60, koji se koristi za veće naklade, a također je kupljen od tvtrtke Muller Martini.

Kao dio svog strateškog plana za suočavanje s novim izazovima na tržištu knjiga, Gómez Aparicio Grupo Gráfico posebno se fokusira na poboljšanje učinkovitosti u proizvodnji knjiga. “Ne čekamo samo da se promjene dogode”, kaže generalni direktor Luis Francisco Hedo Gómez. “Umjesto toga, koristimo tehnološke inovacije da ciljano pristupimo promjenama. Zbog toga smo prije nekoliko godina pokrenuli projekt „Novi procesi digitalnog tiska“ koji uključuje i nove tehnološke procese za proizvodnju knjiga. To je jedini način na koji možemo proizvesti i jako male naklade u tvrdom uvezu. To je vrlo važno za našu tvrtku, jer knjige s tvrdim uvezom čine 60% naše ukupne proizvodnje. “

Naravno, manje naklade podrazumijevaju i kraća vremena postavljanja. “Ovo je jedna od glavnih prednosti modela BF 513”, kaže unuk osnivača tvrtke. Zbog toga su instalirali novu knjižicu povezanu s infracrvenim grijačem HB 531 i BLSD skladištenjem knjiga od tvrtke Muller Martini, uz Diamant 60, koji se koristi za veće narudžbe ofseta. “U 1800 ciklusa na sat, proizvodna brzina BF 513 je samo upola manja od brzine Diamanta 60, ali ključni faktor za nas su kratka vremena izrade”, kaže vlasnik tvrtke.

Za usporedbu, u segmentu tvrdog uveza prosječan broj tiskanih komada po poslu u digitalnom tisku iznosi 410 primjeraka, dok je u ofsetnom tisku ta brojka 3.200 primjeraka. Prije toga, najmanja naklada na stroju BF 513, koja je puštena u rad u veljači prošle godine, bila je 100 primjeraka, dok je najveća naklada na stroju Diamant 60 prošle godine bila 125.000 primjeraka.

Svake godine Gómez Aparicio Grupo Gráfico proizvede više od 15 milijuna knjiga. U segmentu knjiga s tvrdim koricama pokrivaju širok raspon likovnih knjiga, stripova, romana, priručnika i dnevnika. I u proizvodnji mekih korica  uspješna obiteljska tvrtka oslanja se na rješenje tvrtke Muller Martini, Alegro. Alegro je, kako kažu, savršeni šivaći stroj koji se koristi za proizvodnju knjižnih blokova za strojeve BF 513 i Diamant 60.

“Dugo godina gledamo na tvrtku Muller Martini kao na pouzdanog partnera i nikad nas nisu razočarali – upravo suprotno, Muller Martini nam je uvijek pružao optimalnu podršku i pomoć za sve naše projekte”, kaže Luis Francisco Hedo Gómez.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content