Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Digitalni model BF 513 optimizuje proizvodnju knjiga

S leva: Eduardo Pérez, Luis Miguel Martínez, Enrique Díaz, Luis Francisco Hedo Gómez, Jose Antonio Mora (svi iz kompanije Gómez Aparicio Grupo Gráfico) i Carlos Barnes (Muller Martini Ibérica) ispred novog štampača BF 513.

Zbog sve veće prisutnosti digitalne štampe što kao posledicu ima  pad tiraža knjiga u tvrdom povezu, štamparija za proizvodnju knjiga Gómez Aparicio Grupo Gráfico u gradu Casarrubuelos, nedaleko od Madrida, uložila je u novi štampač za proizvodnju knjiga Muller Martini BF 513. Uređaj nadopunjuje štampač Diamant 60, koji se koristi za veće tiraže, a takođe je kupljen od kompanije Muller Martini.

Kao deo svog strateškog plana za suočavanje sa novim izazovima na tržištu knjiga, Gómez Aparicio Grupo Gráfico posebno se fokusira na poboljšanje efikasnosti u proizvodnji knjiga. „Ne čekamo samo da se promene dogode“, kaže generalni direktor Luis Francisco Hedo Gómez. „Umesto toga, koristimo tehnološke inovacije da ciljano pristupimo promenama. Zbog toga smo pre nekoliko godina pokrenuli projekat „Novi procesi digitalne štampe“ koji obuhvata i nove tehnološke procese za proizvodnju knjiga. To je jedini način na koji možemo proizvesti i jako male tiraže u tvrdom povezu. To je vrlo važno za našu kompaniju, jer knjige s tvrdim povezom čine 60% naše ukupne proizvodnje.“

Naravno, manji tiraži podrazumevaju i kraće vreme postavljanja. „Ovo je jedna od glavnih prednosti modela BF 513“, kaže unuk osnivača kompanije. Zbog toga su instalirali novu liniju za knjige povezanu s infracrvenim grejačem HB 531 i BLSD izlagajućim uređajem za knjige kompanije Muller Martini, uz Diamant 60, koji se koristi za veće narudžbine ofseta. „U 1800 ciklusa na sat, proizvodna brzina BF 513 je samo upola manja od brzine Diamanta 60, ali ključni faktor za nas je kratko vreme izrade”, kaže vlasnik kompanije.

Poređenja radi, u segmentu tvrdog poveza prosečan broj štampanih komada po poslu u digitalnoj štampi iznosi 410 primeraka, dok je u ofsetnoj štampi ta brojka 3.200 primeraka. Pre toga, najmanji tiraž na štampaču BF 513, koji je pušten u rad u februaru prošle godine, bio je 100 primeraka, dok je najveći tiraž na štampaču Diamant 60 prošle godine iznosio 125.000 primeraka.

Svake godine Gómez Aparicio Grupo Gráfico proizvede više od 15 miliona knjiga. U segmentu knjiga s tvrdim koricama pokrivaju širok raspon likovnih knjiga, stripova, romana, priručnika i dnevnika. I u proizvodnji mekih korica  uspešna porodična kompanija oslanja se na rešenje kompanije Muller Martini, Alegro. Alegro je, kako kažu, savršeni mašina za šivenje koja se koristi za proizvodnju knjižnih blokova za štampače BF 513 i Diamant 60.

„Dugo godina gledamo kompaniju Muller Martini kao pouzdanog partnera i nikad nas nisu razočarali – upravo suprotno, Muller Martini nam je uvek pružao optimalnu podršku i pomoć za sve naše projekte”, kaže Luis Francisco Hedo Gómez.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content