Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Dolazi li kraj tiskovinama?

USA Today jedne su od rijetkih nacionalnih novina u SAD-u. Od drugih, tu se ubrajaju i časopis Wall Street Journal i Christian Science Monitor, ali za razliku od tih, USA Today počet će s postupnim ukidanjem svojih tiskanih izdanja.

Ispisuju samo oko 730.000 primjeraka za narod koji broji preko 350 milijuna ljudi, a kako internetska baza pretplatnika raste, lako je razumjeti zašto vlasnici tvrtke USA Today Gannett Company žele izaći iz tiskanih izdanja. Procijenjeno čitateljstvo USA Todaya iznosi oko 2,6 milijuna, što čini plodno tlo za sijanje digitalnih pretplata. Kažu da će odluka o ukidanju tiskanih izdanja ipak ovisiti o reakcijama na tržištu jer USA Today, zajedno s mnogim drugim novinama, ide prema digitalnoj budućnosti.

Pretpostavlja se da će s vremenom digitalna isporuka i podrška novinarima koji stvaraju sadržaj za digitalne kanale postati preciznija, s obzirom na sposobnost digitalnih kanala da dosegnu nevjerojatno uske zajednice interesa. To bi trebalo biti dobro za samostalne novinare i fotografe, ali lošije za zaposlene novinare i građane. Novinari će ostati bez punog radnog vremena, a izlaganje građana novim idejama i perspektivama bit će ograničeno.

Što se tiče tiskanih izdanja, urednici i izdavači nastojat će privući što širu publiku i usredotočiti se na generički sadržaj. To vjerojatno neće rezultirati povratkom masivnih, starih izdanja, već će se proizvoditi tanja izdanja, sadržaja prilagođenog interesima oglašivača koji žele doprijeti do čitatelja koji preferiraju tiskana izdanja.

Ono što se događa na tržištu u konačnici će imati neuobičajen učinak na utjecaj tiska na okoliš u SAD-u. Prelazak na digitalne medije s održivih i reciklirajućih medija donijet će kaznu za emisije za zemlju i za novinsku industriju. Gubitak otpadnog papira utjecat će na tvornice papira koje se oslanjaju na sirovine za nove proizvode s visokim recikliranim sadržajem, pa će cijene papira rasti.
 
 Ako nitko ne govori o visokim emisijama povezanim s pohranom i isporukom digitalnih medija ili o održivosti ispisa, razgovor o odbacivanju tiskovina neće dugo trajati.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content