PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Dolazi li kraj štampanim izdanjima?

USA Today je jedna od retkih nacionalnih novina u SAD-u. Od ostalih, tu se ubrajaju  časopis Wall Street Journal i Christian Science Monitor, ali za razliku od njih, USA Today će početi sa postupnim ukidanjem svojih štampanih izdanja.

Štampaju samo oko 730.000 primeraka za naciju koja broji preko 350 miliona ljudi, a kako je internet baza pretplatnika u porastu, lako je razumeti zašto vlasnici kompanije USA Today, Gannett Company, žele da ugase štampana izdanja. Procenjena čitalačka publika novina USA Today iznosi oko 2,6 miliona, što čini plodno tlo za sejanje digitalnih pretplata. Kažu da će odluka o ukidanju štampanih izdanja ipak zavisiti od reakcija na tržištu jer USA Today, zajedno s mnogim drugim novinama, ide u pravcu digitalne budućnosti.

Pretpostavlja se da će vremenom digitalna isporuka i podrška novinarima koji kreiraju sadržaj za digitalne kanale postati preciznija, s obzirom na sposobnost digitalnih kanala da prodru do najužih interesnih zajednica. To bi trebalo da bude dobro za samostalne novinare i fotografe, ali nepovoljno za zaposlene novinare i građane. Novinari će ostati bez punog radnog vremena, a izlaganje građana novim idejama i perspektivama biće ograničeno.

Što se tiče štampanih izdanja, urednici i izdavači će se truditi da privuku što širu publiku i da se fokusiraju na generički sadržaj. To verovatno neće rezultirati povratkom masivnih, starih izdanja, već će se proizvoditi tanja izdanja sadržaja prilagođenog interesima oglašivača koji žele da dopru do ljubitelja štampanih izdanja.

Ono što se događa na tržištu na kraju će imati neobične posledice na uticaj štampe na okolinu i životnu sredinu u SAD. Prelazak na digitalne medije sa održivih i reciklirajućih medija doneće kaznu za emisije za zemlju i za novinsku industriju. Gubitak otpadnog papira uticaće na fabrike papira koje se oslanjaju na sirovine za nove proizvode sa visokim recikliranim sadržajem, pa će cene papira rasti.
 
Ako niko ne govori o visokim emisijama povezanim sa skladištenjem i isporukom digitalnih medija ili o održivosti štampe, razgovor o odbacivanju štampe neće dugo trajati.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content