Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

drupa Global Trends Report pokazuje povećanje optimizma na svim tržištima

Deveto drupino izvješće o globalnim trendovima biti će biti objavljeno u studenom 2023.. Izvješće jasno pokazuje sve veći optimizam u gotovo svim regijama i tržištima. I tiskari i dobavljači predviđaju da će sljedeće godine biti još bolje. Zanimljivo je da je digitalni udio u prihodima od tiska ostao gotovo statičan od 2014.

Samo devet mjeseci uoči sajma drupa, ove godine su 9. opsežno istraživanje Global Trends proveli Printfuture (UK) i Wissler (CH). Uzorak je činilo više od 600 tiskara i dobavljača iz Drupa Expert Panela.

Globalno, 32% više tiskara i dobavljača opisalo je ekonomsko stanje svoje tvrtke kao “dobro” u usporedbi s onima koji su ga prijavili kao “loše”. Među tiskarima, gotovo sve regije i tržišta bila su živahnija nego 2019., tj. prije Covida.

“Iako se mogu očekivati pozitivne prognoze od ambalažnih tiskara, ono što je zadovoljilo bilo je sve veće povjerenje među komercijalnim i izdavačkim tiskarama. Čini se da su komercijalni i izdavački tiskari izdržali najgori utjecaj digitalizacije i počinju s više samopouzdanja planirati unaprijed“, izjavio je Richard Gray, direktor operacija u Printfutureu.

Više cijene donose više optimizma

Izvor takvog optimizma na svim tržištima jasan je iz navedenih financijskih podataka. Globalno je 50% više tiskara podiglo cijene 2023. nego što ih je spustilo, održavajući obrazac od prošle godine, nakon prethodnih sedam godina pada cijena. Uslijedili su bolji prihodi i marže. Ovaj je obrazac bio primijenjen na svim tržištima, iako su postojale regionalne varijacije.

Digitalni tisak raste, ali udio vrijednosti gotovo je statičan

Naklade ofsetnog tiska iz arka na svim su tržištima izvanredne, a među tiskarima ambalaže usporedive su s rastom flexo tiska. Količina ispisa u boji s digitalnim tonerom i dalje je vodeća među tehnologijama digitalnog ispisa. Globalno prihvaćanje digitalnog tiska – tiskari koji ostvaruju više od 25% prometa u digitalnom sektoru – raste sa 26% u 2014. na 29% u 2023. Na prvi pogled to je skroman rast. Međutim, različiti industrijski izvori pokazuju da su količine značajno porasle od 2014., iako se čini da stopa digitalnog tiska usporava. Ovo pokazuje da se cijene digitalnog tiska smanjuju, dok produktivnost i učinkovitost digitalne opreme raste.

Dobri izgledi za ulaganje

Kapitalni su izdaci pali tijekom Covida, malo su se oporavili prošle godine i ubrzali ove godine s 27% više tiskara koji su uložili više u 2023. od onih koji su smanjili izdatke. Općenito, tehnologija ispisa i završna obrada i dalje su najpopularnije mete, s ofsetnim tiskom iz arka i digitalnim tonerom u boji za pojedinačne listove kao najpopularnije tehnologije na globalnoj razini, iako postoje značajne varijacije na tržištu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content