PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Drupa Global Trends Report pokazuje sve veći optimizam na svim tržištima

Deveti drupa izveštaj o globalnim trendovima kompanije biće objavljen u novembru 2023. Izveštaj jasno pokazuje rastući optimizam u skoro svim regionima i tržištima. I štampari i dobavljači predviđaju da će sledeće godine biti još bolje. Zanimljivo je da je udeo digitalnih medija u prihodima od štampe ostao skoro identičan od 2014.
Samo devet meseci pre sajma drupa, ove godine su 9. sveobuhvatno istraživanje Global Trends sproveli Printfuture (UK) i Wissler (CH). Uzorak se sastojao od više od 600 štampača i dobavljača iz Drupa Expert Panela.

Globalno, 32% više štampača i dobavljača je opisalo ekonomsko stanje svoje kompanije kao „dobro“ u poređenju sa onima koji su ga prijavili kao „loše“. Među štamparima, skoro svi regioni i tržišta bili su bolji nego 2019. godine, odnosno pre Covid-a.

„Iako se mogu očekivati pozitivne prognoze od pružaoca usluga štampe ambalaže, ono što je zadovoljilo je rastuće poverenje među komercijalnim i izdavačkim štamparima. Čini se da su komercijalne i izdavačke štamparije prebrodile najgori uticaj digitalizacije i počinju da planiraju unapred sa više samopouzdanja“, rekao je Ričard Grej, direktor operacija u Printfuture.

Više cene donose više optimizma

Izvor ovakvog optimizma na svim tržištima je jasan iz navedenih finansijskih podataka. Globalno, 50% više štampara je podiglo cene u 2023. nego što ih je snizilo, zadržavajući obrazac iz prošle godine, nakon prethodnih sedam godina pada cena. Usledili su bolji prihodi i marže. Ovaj obrazac je primenjen na svim tržištima, uz varijacije u nekim regionima.

Digitalna štampa raste, ali je udeo vrednosti gotovo statičan

Ofset štampa na tabacima je izvanredna na svim tržištima, a među štamparima ambalaže uporediva je sa rastom flekso štampe. Obim štampe u boji sa digitalnim tonerom nastavlja da vodi među tehnologijama digitalne štampe. Globalno usvajanje digitalne štampe – ​​štampači koji ostvaruju više od 25% prometa u digitalnom sektoru – raste sa 26% u 2014. na 29% u 2023. Na prvi pogled, ovo je skroman rast. Međutim, različiti industrijski izvori ukazuju na to da se obim značajno povećao od 2014. godine, iako se čini da se stopa digitalne štampe usporava. Ovo pokazuje da se cena digitalne štampe smanjuje, dok se povećava produktivnost i efikasnost digitalne opreme.

Dobri izgledi za ulaganja

Kapitalni rashodi su pali tokom Covid-a, blago su se oporavili prošle godine i ubrzali ove godine sa 27% više štamparija koje su uložile više u 2023. u odnosu na one koje su smanjile izdatke. Sve u svemu, tehnologija štampanja i završne obrade i dalje su najpopularnije mete, sa ofset štampom na tabacima i digitalnim tonerom u boji na jednom listu kao najpopularnijim tehnologijama na globalnom nivou, iako postoje značajne varijacije na tržištu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content