PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

drupa izvješće: sve je bilo pozitivno, a onda se dogodila korona

Sedmo izvješće drupa Global Trends Report bit će objavljeno tijekom ovog mjeseca.  Rezultati istraživanja provedenog prije izbijanja pandemije koronavirusa i odgode drupe za travanj 2021. pokazuju globalno pozitivno stanje u industriji, ali odražavaju i sve izazovnije globalno ekonomsko stanje.

Sektori vezani uz ambalažu i funkcionalni tisak u boljem su položaju u odnosu na  izdavaštvo i komercijalni tisak. Dok je tržište Sjeverne Amerike i dalje živo, u Europi, ali i ostalim regijama samopouzdanje lagano nestaje. Regije u razvoju suzdržanije su radi zabrinutosti zbog političke nestabilnosti i korupcije, dok razvijene regije brine neizbježan ciklički gospodarski pad. Pritisak na marže je i dalje prisutan, no sve je više tvrtki koje se tome suprotstavljaju stalnim inovacijama. Investicijski planovi i dalje su jaki jer tiskari i dobavljači prepoznaju potrebu da ostanu konkurentni.

Tržište proizvodnje ambalaže najbolje je pozicionirano, a slijede ga funkcionalni tisak, komercijalni tisak i izdavaštvo. Sve je veći broj komercijalnih i izdavačkih tiskara koje svoje poslovanje pokušavaju diverzificirati na druga dva tržišta. Financijski pokazatelji govore da je bitka s maržama prisutna u svim sektorima, no izdavaštvo najjasnije pokazuje aktivni pad prihoda.

Sjeverna Amerika ističe se kao najaktivnija tijekom svih sedam godina izvješća drupa Global Trends Report. Europa je pokazivala rast povjerenja do 2018., nakon čega kreće trend pada, dok su sve ostale regije u opadanju.

Već nekoliko godina tiskari su na stalan pritisak na marže reagirali povećanjem prometa i svodeći troškove na minimum. „Sve češće vidimo jasne dokaze da će se koraci koji se poduzimaju za smanjenje troškova nastaviti, tiskari prepoznaju potrebu za inovacijama – lansiranjem novih proizvoda i usluga na postojeća tržišta ili ulaskom na nova tržišta”, komentirala je Sabine Geldermann, direktorica drupe.

Dakle, investicijski planovi i dalje su snažno prisutni te je puno više tiskara u svim regijama koje najavljuju da će sljedeće godine povećati kapitalne izdatke, u odnosu na one koje najavljuju smanjenje. Najsnažnija ulaganja najavljena su u ambalažnom sektoru. Strojevi za doradu najpopularniji su kada je riječ o ulaganju, slijede ih strojevi za tisak te PrePress / Workflow / MIS rješenja. Od strojeva za tisak najviše ulaganja najavljeno je u segmentu digitalnih pisača iz arka na bazi tonera te ofsetnih strojeva za tisak iz arka

Grafička industrija nosila se s posljednjom ozbiljnom recesijom i prilično dobro se nosi s globalnim usporavanjem koje će sada biti zaista pretjerano s obzirom na utjecaj koronavirusa. Ključna razlika je u tome što je industrija, na većini tržišta, svoje poslovne modele prilagodila izazovu digitalnih komunikacija. Ulaganje je ključno kako bi se ostalo iznad krivulje kretanja.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content