Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

drupa izveštaj: sve je bilo pozitivno, a onda se dogodila korona

Sedmi izveštaj drupa Global Trends Report biće objavljen u toku ovog meseca. Rezultati istraživanja sprovedenog pre izbijanja pandemije korona virusa i odlaganja drupe za april 2021. pokazuju globalno pozitivno stanje u industriji, ali odražavaju i sve izazovnije globalno ekonomsko stanje.

Sektori vezani za ambalažu i funkcionalnu štampu u boljem su položaju u odnosu na  izdavaštvo i komercijalnu štampu. Dok je tržište Severne Amerike i dalje živo, u Evropi ali i ostalim regijama, samopouzdanje lagano nestaje. Regije u razvoju više su suzdržane zbog zabrinutosti zbog političke nestabilnosti i korupcije, dok su razvijene regije zabrinute zbog neizbežnog cikličnog ekonomskog pada. Pritisak na marže je i dalje prisutan, ali sve je više kompanija koje se stalnim inovacijama tome suprotstavljaju. Investicijski planovi i dalje su jaki jer štampari i dobavljači prepoznaju potrebu da ostanu konkurentni.

Tržište proizvodnje ambalaže najbolje je pozicionirano, a slede ga funkcionalna štampa, komercijalna štampa i izdavaštvo. Sve je veći broj komercijalnih i štamparija izdavača koje pokušavaju da diversifikuju svoje poslovanje na druga dva tržišta. Finansijski pokazatelji govore da je bitka s maržama prisutna u svim sektorima, ali izdavaštvo najjasnije pokazuje aktivni pad prihoda.

Severna Amerika se ističe kao najaktivnija tokom svih sedam godina izveštaja drupa Global Trends Report. Evropa je pokazivala rast poverenja do 2018., nakon čega kreće trend pada, dok su sve ostale regije u opadanju.

Već nekoliko godina, štampari su na stalan pritisak na marže reagovali tako što su povećavali promet i svodili troškove na minimum. „Sve češće vidimo jasne dokaze da će se koraci preduzeti za smanjenje troškova nastaviti, jer štampari prepoznaju potrebu za inovacijama – lansiranjem novih proizvoda i usluga na postojeća tržišta ili ulaskom na nova tržišta”, prokomentarisala je Sabine Geldermann, direktorka drupe.

Dakle, investicijski planovi i dalje su snažni, jer je mnogo više štamparija iz svih regiona najavilo da će sledeće godine povećati kapitalne izdatke, u poređenju sa onima koji najavljuju smanjenje. Najjača ulaganja najavljena su u sektoru ambalaže. Mašine za doradu su najpopularnije kada je u pitanju investiranje, a slede ih štamparske mašine i PrePress / Workflow / MIS rešenja. Što se tiče štampača, najviše ulaganja najavljeno je u segmentu digitalnih štampača za štampu iz tabaka na bazi tonera kao i ofsetnih mašina za štampu iz tabaka.

Grafička industrija suočila se sa poslednjom ozbiljnom recesijom i prilično se uspešno nosi sa globalnim usporavanjem koje će sada biti zaista značajno zbog uticaja korona virusa. Ključna razlika je ta što je industrija, na većini tržišta, prilagodila svoje poslovne modele izazovima digitalnih komunikacija. Ulaganje je ključno za zadržavanje iznad krive kretanja.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content