PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Durst tehnologija ključna u reinterpretaciji Picassove Guernice

Svjetski poznata slika, Picassova Guernica, koju je preradio proslavljeni španjolski fotograf i umjetnik José Manuel Ballester, prvi put je, otkako je nastala 1937. godine, modificirana i otisnuta u punoj veličini koristeći napredne tehnologije digitalnog tiska tvrtke Durst.

Ballesterin rad, “Oko Guernice, 2009./2020.”, ispražnjena je verzija Picassove slike koja donosi ažuran pogled na povijesni događaj i ljudsku tragediju. Slika je sada središnji dio izložbe “2020/03/15 José Manuel Ballester”, u muzeju Guggenheim Bilbao, koja prikazuje grad Bilbao tijekom lockdowna.

U tom kontekstu, muzej Guggenheim iz Bilbaa obratio se dugogodišnjem kupcu i korisniku Durst strojeva, tvrtki Estudios Durero da otisne prerađenu Picassovu sliku na jedinstvenom, ručno tkanom lanenom materijalu s posebnim bijelim premazom, ukupne dimenzije 3,5 x 7,8 metara.

Interpretacija je otisnuta na šesterobojnom stroju Durst Rho 512 pri čemu su dodatne specifičnosti bile te da je sve trebalo biti otisnuto u jednom danu i iz jednog pokušaja. Naime, dostupan materijal bio je dovoljan za samo jednu nakladu, što je značilo da niti jedan probni otisak na konačnom materijalu nije bio moguć.

“U Picassovom izvornom djelu i u Ballesterovoj reinterpretaciji slika koristi isključivo vrlo široki raspon sivih tonova i vrlo visoku razlučivost u svim svojim nijansama, tako da kvaliteta ispisa mora biti izuzetno visoka da bi pružila istinsku vrijednost reprodukciji. To bi bilo nemoguće bez stroja Durst Rho 512 6 C“, rekao je Ander Soriano, vlasnik Estudiosa Durera.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content