PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Durst tehnologija ključna u reinterpretaciji Pikasove slike Gernika

Svetski poznata slika, Pikasova „Gernika“, koju je preradio proslavljeni španski fotograf i umetnik José Manuel Ballester, prvi put je, otkako je nastala 1937. godine, modifikovana i odštampana u punoj veličini koristeći napredne tehnologije digitalne štampe kompanije Durst.

Ballesterin rad, “Oko Guernice, 2009./2020.”, ispražnjena je verzija Pikasove slike koja donosi ažuran pogled na istorijski događaj i ljudsku tragediju. Slika je sada središnji deo izložbe “2020/03/15 José Manuel Ballester”, u muzeju Guggenheim Bilbao, koja prikazuje grad Bilbao tokom lockdowna.

U tom kontekstu, muzej Guggenheim iz Bilbaa obratio se dugogodišnjem kupcu i korisniku Durst strojeva, kompaniji Estudios Durero da odštampa prerađenu Pikasovu sliku na jedinstvenom, ručno tkanom lanenom materijalu s posebnim belim premazom,  dimenzije 3,5 x 7,8 metara.

Interpretacija je odštampana na šesterobojnom štampaču Durst Rho 512 pri čemu su dodatne specifičnosti bile te da je sve trebalo da bude odštampano u jednom danu i iz jednog pokušaja. Naime, dostupan materijal bio je dovoljan za samo jedan tiraž, što je značilo da nijedan probni otisak na konačnom materijalu nije bio moguć.

“U Pikasovom izvornom delu i u Ballesterovoj reinterpretaciji slika koristi isključivo vrlo široki raspon sivih tonova i vrlo visoku rezoluciju u svim svojim nijansama, tako da kvalitet štampe mora biti izuzetno visok da bi pružio istinsku vrednost reprodukciji. To bi bilo nemoguće bez štampača Durst Rho 512 6 C“, rekao je Ander Soriano, vlasnik Estudiosa Durera.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content