PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Ekskluzivni sadržaji i digitalne platforme za novu generaciju izdavaštva

Rast popularnosti kanala s digitalnim sadržajima i uspon formata kao što su e-knjige, audioknjige i aplikacije za čitanje potaknule su izdavače da preispitaju svoje poslovne modele i počnu razmišljati „izvan granica tradicionalne knjige“.

No, dok su izdavači već napravili velik korak prihvaćanjem promjena u navikama čitatelja, mnogi još uvijek ne iskorištavaju u potpunosti sve prilike koje im pruža inteligentna upotreba podataka.

Bila je to tema diskusije na zadnjem Canon Future Book Forumu gdje se govorilo o snazi podataka i zajednice kao pokretača izdavačke djelatnosti u budućnosti te je istraženo kako izdavači i tiskari mogu otkriti nov potencijal za rast gradeći i njegujući zajednice i čitatelje.

Zajednice vode do novih sadržaja

Autor i poslovni savjetnik Peter Fisk koji je predvodio događanje objasnio je: „Potrošači su glavni pokretači u današnjoj izdavačkoj djelatnosti, a izdavači su u prilici da ih objedine u zajednice gdje mogu dijeliti svoju ljubav prema određenim temama i svrsishodnije djelovati. Prilika je to da se iz temelja promijeni način interakcije izdavača s tržištima, odnosno da se dogodi pomak s prodaje na omogućivanje – od transakcija do odnosa, od nabave do podrške, od izdavača do pokretača.“

Tradicionalna knjiga kakvu poznajemo sada će igrati drugačiju ulogu i postati intrinzičan dio kupčeva šireg doživljaja robne marke, čime će knjiga dobiti na vrijednosti.

Rock-sastav Radiohead izvrstan je primjer toga, kao što je na događanju istaknuo Lucas Dietrich, osnivač izdavačke platforme Volume. Govoreći o tome kako izdavati naslove u malim izdanjima i zadržati profitabilnost kroz crowdfunding, Lucas je spomenuo kako je Radiohead stvorio kolekcionarsko izdanje knjige namijenjene svojim fanovima. Član sastava Stanley Donwood objavio je samo jedan tweet o knjizi i za šest sati prodano je svih 500 primjeraka. To je utjecaj shvaćanja onoga što fanove zanima, ali i poznavanja činjenice gdje se oni okupljaju, a zatim korištenje tog kanala za poticanje prodaje knjige.

Suradnja između branši

Otvorena je velika prilika za suradnju raznih djelatnosti radi stvaranja inovativnih i prilagođenih „proizvoda“ ili „sadržaja“ koji će unaprijediti iskustvo kupaca. Izdavači moraju ponovno razmotriti kako mogu iskoristiti digitalne platforme i procese da bi knjige koje proizvedu bile još vrjednije – i komercijalno više zadovoljavajuće. To zahtijeva razumijevanje ponašanja kupaca i interesnih zajednica kako bi se procijenila i stimulirala potražnja.

U takvim mikro publikama s posebnim interesima leže mnoge prilike ako im izdavači mogu ponuditi ekskluzivne, dotad neviđene ili obogaćene sadržaje. Ključno je ponuditi sadržaje na takav način koji će učiniti da se obožavatelji i pratitelji osjećaju cijenjeno i posebno. Ekskluzivnost i poželjnost pretvaraju se u potražnju i vrijednost.

Uhvatiti VIP iskustvo

Tradicionalan izdavački model jest proizvesti jednu knjigu s identičnim koricama i distribuirati je putem niza knjižara. No, u današnje doba individualizma mnogi potrošači više ne žele „standardni“ proizvod, nego su spremni platiti više za nešto osobno ili prilagođeno njima.

Izdavači se moraju oslanjati na uvide kupaca i razmisliti o ponudi ciljanih i ekskluzivnih proizvoda koji produbljuju korisničko iskustvo. Uz toliko različitih kanala koji se bore za našu pažnju, čitatelji traže više. Žele da se prema njima odnosi kao prema važnim pojedincima i da im se ponude sadržaji koji odražavaju tu individualnost te po mogućnosti prepoznaju njihovu vjernost.

Ekskluzivnost i ograničena ponuda uvijek su bili snažan marketinški alat. Oni generiraju radoznalost i osjećaj hitnosti te stvaraju osjećaje važnosti i pripadanja. Mogu potaknuti potražnju i koristiti se kao opravdanje znatnih dodataka na cijenu.

Izdavačka djelatnost još mora posve prepoznati da modeli digitalne proizvodnje čine, posebno male serije pa čak i izdanja u samo nekoliko primjeraka, ekonomski isplativim. Time se otvara uzbudljivo novo područje i prilike za stvaranje ekskluzivnih i ograničenih izdanja, predstavljanja ranih specijalnih izdanja, kolekcionarskih naslovnica, posebno ukrašenih ili personaliziranih izdanja ili pripreme sadržaja posebno za mikrozajednice pri čemu se sve to može koristiti za poticanje potražnje i prodaju uz velike marže. Valja razmišljati dalje od knjige – koristiti uvide publike za dodatno poticanje prihoda kroz ekskluzivne prateće proizvode.

Budući uspjeh izdavačke djelatnosti oslanja se na ponovno osmišljavanje formata sadržaja, iskorištavanje podataka za poboljšanje korisničkog putovanja i maštovitu suradnju s drugim djelatnostima. U novom dobu izdavaštva stvarat ćemo ekskluzivne, inteligentne sadržaje koji male zajednice i pojedince koji ih sačinjavaju pogađaju u samu srž.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content