Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Ekskluzivni sadržaji i digitalne platforme za novu generaciju izdavaštva

Rast popularnosti kanala sa digitalnim sadržajima i uspon formata kao što su e-knjige, audioknjige i aplikacije za čitanje podstakle su izdavače da preispitaju svoje poslovne modele i počnu da razmišljaju „izvan okvira tradicionalne knjige“.

Ipak, iako su izdavači već napravili veliki iskorak prihvatanjem promena u navikama čitatelja, mnogi još uvek ne koriste u potpunosti sve prilike koje im pruža inteligentna upotreba podataka.

Bila je to tema diskusije na poslednjem Canon Future Book Forumu gde se govorilo o snazi podataka i zajednice kao pokretača izdavačke delatnosti u budućnosti, pa je sprovedeno istraživanje kako izdavači i štampari mogu da otkriju nov potencijal za rast, gradeći i negujući zajednicu i čitatelje.

Zajednice vode do novih sadržaja

Autor i poslovni savetnik Peter Fisk, moderator ovog događaja, objasnio je: „Potrošači su glavni pokretači u današnjoj izdavačkoj delatnosti, a izdavači su u prilici da ih objedine u zajednice gde mogu deliti svoju ljubav prema određenim temama i delovati svrsishodnije. To je prilika da se iz korena promeni način interakcije izdavača sa tržištima, odnosno da se napravi pomak  sa prodaje na omogućavanje prelaza – od transakcija do odnosa, od nabavke do podrške, od izdavača do pokretača.“

Tradicionalna knjiga kakvu poznajemo sada će imati drugačiju ulogu i postaće sastavni deo šireg iskustva kupca sa određenim brendom, čime će knjiga dobiti na vrednosti.

Rok sastav Radiohead odličan je primer, kao što je na događanju istakao Lucas Dietrich, osnivač izdavačke platforme Volume. Govoreći o tome kako izdavati naslove u malim izdanjima i zadržati profitabilnost kroz crowdfunding, Lucas je spomenuo kako je Radiohead stvorio kolekcionarsko izdanje knjige namenjene svojim fanovima. Član sastava Stanley Donwood objavio je samo jedan tweet o knjizi i za šest sati je prodato svih 500 primeraka. To znači razumevanje onoga što fanove zanima, ali i poznavanje činjenice gde se oni okupljaju, i zatim korišćenje tog kanala za podsticanje prodaje knjige.

Saradnja između branši

Stvorena je velika prilika za saradnju raznih delatnosti radi stvaranja inovativnih i prilagođenih „proizvoda“ ili „sadržaja“ koji će unaprediti iskustvo kupaca. Izdavači moraju ponovo da razmotre kako mogu da iskoriste digitalne platforme i procese da bi knjige koje proizvedu bile još vrednije – i komercijalno više zadovoljavajuće. To zahteva razumevanje ponašanja kupaca i interesnih zajednica kako bi se procenila i podstakla potražnja.

U takvim mikro publikama s posebnim interesima leže mnoge prilike ako izdavači mogu da im ponude ekskluzivne, dotad neviđene ili obogaćene sadržaje. Ključno je ponuditi sadržaje na takav način da se obožavaoci i pratitelji osete ispoštovanim i posebnim. Ekskluzivnost i poželjnost pretvaraju se u potražnju i vrednost.

Uhvatiti VIP iskustvo

Tradicionalan izdavački model znači napraviti jednu knjigu s identičnim koricama i distribuirati je putem knjižara. Međutim, u današnje doba individualizma, mnogi potrošači više ne žele „standardni“ proizvod, već su spremni da plate više za nešto personalizovano ili prilagođeno njima.

Izdavači moraju da se oslone na uvide kupaca i da razmisle o ponudi ciljanih i ekskluzivnih proizvoda koji produbljuju korisničko iskustvo. Uz toliko različitih kanala koji se bore za našu pažnju, čitaoci traže više. Žele da se prema njima odnose kao prema važnim pojedincima i da im se ponude sadržaji koji odražavaju tu individualnost i ako je moguće, prepoznaju njihovu vernost.

Ekskluzivnost i ograničena ponuda oduvek su bili snažan marketinški alat. Oni generišu radoznalost i osećaj hitnosti i stvaraju osećanje važnosti i pripadanja. Mogu da podstaknu potražnju i da se koriste kao opravdanje za značajne dodatke na cenu.

Izdavačka delatnost još mora da prepozna da modeli digitalne proizvodnje čine naročito male serije, pa čak i izdanja u samo nekoliko primeraka – ekonomski isplativim. Time se otvaraju uzbudljiva nova oblast i prilike za kreiranje ekskluzivnih i limitiranih izdanja, predstavljanje ranih specijalnih izdanja, kolekcionarskih naslovnica, posebno ukrašenih ili personalizovanih izdanja ili pripreme sadržaja namenski za mikrozajednice, pri čemu se sve to može koristiti za podsticanje potražnje i prodaju uz velike marže. Treba razmišljati dalje od knjige – koristiti uvide publike za dodatno podsticanje prihoda kroz ekskluzivne prateće proizvode.

Budući uspeh izdavačke delatnosti oslanja se na ponovno osmišljavanje formata sadržaja, korišćenje podataka za poboljšanje korisničkog putovanja i maštovitu saradnju sa drugim delatnostima. U novom dobu izdavaštva, stvaraćemo ekskluzivne, inteligentne sadržaje koji male zajednice i pojedince gađaju u samu suštinu.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content