Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

FESPA Amsterdam zasjala u sjeni drupe

Veliki broj regionalnih tiskara, inače posjetitelja FESPA-e, dvoumio se oko posjete ovogodišnjem sajmu FESPA u Amsterdamu. Razlog je percepcija FESPA-e u godini drupe kao sekundarnog sajma, s kojim ništa ne gubite, ali i ne dobivate. Ovakva razmišljanja čuli smo u razgovoru s mnogim grafičarima iz cijele regije. Očekivanja od sajma bila su – lokalni sajam zemalja Beneluxa, juga Engleske i sjeverozapada Njemačke.

Što nas je dočekalo?

Međutim, FESPA Amsterdam je popunila šest hala s izlagačima ponovno iz cijelog svijeta. Ovo je prva FESPA nakon Covid perioda na kojoj je vidljiv masovni dolazak kineskih izlagača. Imali smo osjećaj da su neke hale gotovo u potpunosti „kineske“, poput primjerice hale 5. U njoj su dominirali kineski brendovi, dok je nama poznatih brendova bilo u tragovima.

I druge hale bile su mješovite, no i u njima se vidjela jaka prisutnost kineskih izlagača A kategorije. Liyu, Jwei, HandTop, Gangzhong, Iecho i još desetak brendova koji se vrlo uspješno na europskom nivou natječu sa zapadnim i japanskim proizvođačima grafičkih tehnologija. Njihova pozicija u halama kao i veličina i uređenost štandova pokazuju njihovu snagu i namjeru da u idućim godinama uzmu još veći dio tržišta.

Tehnologije koje su kineski brendovi pokazali sve manje nalikuju kineskim printerima koje poznajemo iz prošlog desetljeća. Uz briljantne uzorke na štandovima, printeri su sve više i dizajnerski vrlo ukusno napravljeni. Masovnim povratkom kineskih izlagača u Europu, možda će manji broj lokalnih europskih distributera imati potrebe za odlaskom na sajmove u Kinu, što je enormno poraslo u posljednje dvije godine.

Niz tehnoloških iznenađenja

Iako smo svjesni ograničenog budžeta koji je ostavljen za FESPA-u od strane lidera u digitalnom tisku velikih formata (novac čuvaju za drupu), čini nam se da su ove godine izostali samo HP, Durst, Fujifilm i Canon. S druge strane, FESPA u svom izvještaju navodi da su imali 75 premijera. Dočekala su nas iznenađenja poput Ricoh DTF printera u širini od 120cm, Mimaki transfer tehnologije za tisak na prirodne tkanine, Epsonov prvi desktop flatbed printer, Brotherov DTF printer s tekućim ljepilom i još mnogo zanimljivih novih strojeva gotovo na svakom koraku.

Uz impresivan izbor tehnologija i uzoraka, organizatori sajma pripremili su i niz popratnih događanja. Od predstavljanja procesa proizvodnje sportske odjeće, preko natjecanje u wrapu vozila i zanimljivog konferencijskog dijela sve do korisnog networking party-a u FESPA Cluba koji je zaokružio odličan posao koji su napravili organizatori FESPA-e ove godine u Amsterdamu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content