PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

FESPA Amsterdam zasijala u senci drupe

Veliki broj regionalnih štampara, inače posetilaca FESPA, oklevao je da poseti ovogodišnji FESPA sajam u Amsterdamu. Razlog je percepcija FESPA-e u godini sajma drupa kao sekundarnog sajma, sa kojim nemate šta da izgubite, ali ni da dobijete. Ova razmišljanja smo čuli u razgovoru sa mnogim grafičarima iz čitavog regiona. Očekivanja od sajma bila su – lokalni sajam zemalja Beneluksa, juga Engleske i severozapada Nemačke.

Šta nas je dočekalo?

Međutim, FESPA Amsterdam ponovo je napunio šest hala izlagačima iz celog sveta. Ovo je prvi FESPA posle Covid perioda gde je vidljiv masovni dolazak kineskih izlagača. Imali smo osećaj da su neke hale skoro u potpunosti „kineske“, kao na primer hala 5.
U njoj su dominirali kineski brendovi, dok je poznatih brendovabilo u tragovima. I ostale hale su bile mešovite, ali je bilo i snažno prisustvo kineskih izlagača A-kategorije. Liyu, Jwei, HandTop, Gangzhong, Iecho i još desetak drugih brendova koji se na evropskom nivou veoma uspešno takmiče sa zapadnim i japanskim proizvođačima grafičkih tehnologija.
Njihova pozicija u halama, kao i veličina i raspored tribina pokazuju njihovu snagu i nameru da u narednim godinama zauzmu još veći deo tržišta. Tehnologije koje su kineski brendovi pokazali su da sve manje liče na kineske štampače koje poznajemo iz poslednje decenije. Uz briljantne uzorke na štandovima, štampači su izvanredno urađeni u pogledu dizajna. Sa masovnim povratkom kineskih izlagača u Evropu, možda će manji broj lokalnih evropskih distributera imati potrebu da ide na sajmove u Kinu, koja je enormno porasla u poslednje dve godine.

Niz tehnoloških iznenađenja

Iako smo svesni ograničenog budžeta koji su za FESPA ostavili lideri digitalne štampe velikog formata (pare štede za drupu), čini nam se da su ove godine izostali samo HP, Durst, Fujifilm i Canon.
S druge strane, FESPA u svom izveštaju navodi da su imali 75 premijera.
Dočekala su nas iznenađenja kao što su Ricoh DTF štampač širine 120 cm, Mimaki transfer tehnologija za štampanje na prirodnim tkaninama, Epsonov prvi desktop ravni štampač, Brotherov DTF štampač sa tečnim lepkom i još mnogo zanimljivih novih mašina skoro na svakom koraku.

Uz impresivan izbor tehnologija i uzoraka, organizatori sajma pripremili su i niz pratećih događaja. Od prezentacije procesa proizvodnje sportske odeće, preko takmičenja u wrap-u vozila i zanimljivog konferencijskog dela, do korisnog networking party-ja u FESPA klubu, koji je zaokružio odličan posao koji su organizatora FESPA napravili ove godine u Amsterdamu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content