Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

FESPA Print Census 2023. – 71% grafičara optimistično je u pogledu budućnosti poslovanja

Porast zahtjeva vezanih uz održivost i ekologiju, sve veći zahtjevi kupaca, planovi vezani uz investicije te poslovni modeli i strategije, najznačajniji su trendovi u grafičkoj industriji. Pokazali su to rezultati istraživanja kojeg provodi FESPA u partnerstvu s InfoTrends-om i objavljeni u Print Census 2023. dokumentu.  

U anketi je sudjelovalo 1778 tvrtki iz tiskarske i sign industrije iz više od 120 zemalja. Porast je to od 26,5% u odnosu na zadnji Print Census objavljen u svibnju 2018. Ispitanici su svoj poslovni fokus definirali kao grafiku (61%), signage (26%), tekstil (24% ) i industrijski (14%).

Povećanje prihoda i pozitivni pogledi u budućnost

Tržišni izgledi ostaju pozitivni u skladu s rezultatima iz 2018. Sada je 71% ispitanika izjavilo je da su optimistični u pogledu budućnosti svog poslovanja, unatoč značajnim gospodarskim izazovima u posljednjih pet godina.
Istraživanje je pokazalo da se industrija prilagođava promjenjivom poslovnom okruženju i pronalazi nove prilike za rast. U skladu s tim je i podatak o prosječnom povećanju prihoda od 7% od zadnjeg istraživanja 2018. Tada je prosječni godišnji prihod iznosio 4,4 milijuna eura, u odnosu na 4,7 milijuna eura u 2023. Povećanje je to od 330 tisuća eura.

Rastući zahtjevi za održivošću

Print Census je ponovno potvrdio da pritisak na tiskare kada je riječ o održivosti i zelenom poslovanju i dalje raste. Pritom čak 72% kupaca traži ekološki prihvatljive proizvode i tehnologije. 25% ispitanika izjavilo je da je njihovim kupcima najviše stalo do održivih proizvoda, dok je kod 12% njih fokus na održivoj proizvodnji. Ipak, većina tiskara (36%) otkrila je da je njihovim kupcima stalo do obje stvari. Povećanja troškova često su prepreka održivoj proizvodnji, no 70% ispitanika izjavilo je da mogu odgovoriti na zahtjeve održivosti bez podizanja cijena. Njih 22% je reklo da su već podigli cijene bez utjecaja na prodaju.

Zahtjevi kupaca nastavljaju mijenjati tržište

Industrija se i dalje oblikuje zbog promjena u pogledu zahtjeva kupaca. To uključuje: kraće vrijeme tiska i isporuke, više mogućnosti personalizacije i različitih verzija te manje naklade. 67% odgovora pokazalo je povećanje potražnje za kraćim rokovima, 58% primijetilo je porast zahtjeva za manjim nakladama, a 56% istaknulo je porast interesa za personalizacijom.

Investicije u široki format

Anketa je istaknula da su pružatelji usluga tiska zainteresirani za ulaganje u tehnologiju koja može pojednostaviti proizvodnju i pružiti veću fleksibilnost. Kao najveći prioritet za kupnju navode se UV ink jet (27%), eko solventni ink jet (18%) i CNC dorada (17%).

Na pitanje o razlozima koji stoje iza planiranih tehnoloških ulaganja, 55% ispitanika želi ući na nova tržišta i proširiti svoju ponudu usluga i aplikacija, 53% je usredotočeno na poboljšanje kvalitete ispisa, a 52% želi smanjiti jedinične troškove.

 „Lijepo je vidjeti našu zajednicu tako optimističnu ne samo u pogledu budućnosti industrije, već i u pogledu potencijala rasta njihovog poslovanja. Istraživanje je još jednom potvrdilo da su jedan od ključnih izazova s kojima se tiskari trenutačno suočavaju zahtjevi kupaca koji se stalno mijenjaju i rastuća potreba za održivim rješenjima. Nadamo se da će rezultati istraživanja pomoći našoj zajednici da se usporedi sa sličnim tvrtkama na globalnoj razini i da donese informirane odluke za svoju budućnost”, komentirao je Graeme Richardson-Locke, čelnik FESPA-e za udruge i tehnički voditelj

Cijeli Print Census 2023. dostupan je besplatno članovima svih nacionalnih FESPA udruga.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content