PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

FESPA Print Census 2023. – 71% grafičara optimistično je u pogledu budućnosti poslovanja

Povećanje zahteva u vezi sa održivošću i ekologijom, rastući zahtevi kupaca, planovi vezani za investicije i poslovni modeli i strategije, najznačajniji su trendovi u grafičkoj industriji. To su pokazali rezultati istraživanja koje je sprovela FESPA u partnerstvu sa InfoTrendsom i objavljeni su u dokumentu Print Census 2023.

U anketi je učestvovalo 1778 kompanija iz industrije štampe i signage-a iz više od 120 zemalja. Ovo je povećanje od 26,5% u poređenju sa poslednjim štampanim popisom objavljenim u maju 2018. Ispitanici su definisali svoj poslovni fokus kao grafiku (61%), signage (26%), tekstil (24%) i industriju (14%).

Rast prihoda i perspektiva industrije

Izgledi na tržištu ostaju pozitivni u skladu sa rezultatima iz 2018. 71% ispitanika je izjavilo da je optimista u pogledu budućnosti svog poslovanja, uprkos značajnim ekonomskim izazovima u proteklih pet godina.

Istraživanje je pokazalo da se industrija prilagođava promenljivom poslovnom okruženju i pronalazi nove mogućnosti za rast. U skladu sa ovim je i podatak o prosečnom povećanju prihoda od 7% od poslednje ankete 2018. Tada je prosečni godišnji prihod iznosio 4,4 miliona evra, u poređenju sa 4,7 miliona evra u 2023. To je povećanje od 330 hiljada evra. .

Rastući zahtevi za održivošću

Popis štampe je ponovo potvrdio da pritisak na štamparije kada je reč o održivosti i zelenom poslovanju nastavlja da raste. Istovremeno, čak 72% kupaca traži ekološki prihvatljive proizvode i tehnologije. 25% ispitanika je izjavilo da je njihovim kupcima najviše stalo do održivih proizvoda, dok se 12% njih fokusira na održivu proizvodnju. Međutim, većina štampara (36%) je otkrila da je njihovim klijentima stalo i do jednog i drugog. Povećanje troškova je često prepreka održivoj proizvodnji, ali 70% ispitanika je reklo da bi mogli da ispune zahteve održivosti bez podizanja cena. 22% njih je reklo da je već podiglo cene bez uticaja na prodaju.

Zahtevi kupaca nastavljaju da menjaju tržište

Industriju nastavljaju da oblikuju promene u zahtevima kupaca. To uključuje: kraće vreme štampanja i isporuke, više opcija za personalizaciju i različite verzije i manje tiraže štampanja. 67% odgovora je ukazalo na povećanje potražnje za kraćim rokovima, 58% je primetilo povećanje potražnje za manjim tiražima, a 56% je primetilo povećanje interesovanja za personalizaciju.

Investicije u široki format

Anketa je istakla da su pružaoci usluga štampe zainteresovani za ulaganje u tehnologiju koja može da pojednostavi proizvodnju i pruži veću fleksibilnost. UV ink jet (27%), eko-solvent ink jet (18%) i CNC dorada (17%) su navedeni kao najveći prioritet za kupovinu.

Na pitanje o razlozima planiranih tehnoloških investicija, 55% ispitanika želi da uđe na nova tržišta i proširi spektar usluga i aplikacija, 53% je fokusirano na poboljšanje kvaliteta štampe, a 52% želi da smanji jedinične troškove.

 „Divno je videti našu zajednicu koja je optimistična ne samo u pogledu budućnosti industrije, već i u pogledu potencijala rasta njihovog poslovanja. Istraživanje je još jednom potvrdilo da su jedan od ključnih izazova sa kojima se štampari trenutno suočavaju, zahtevi kupaca koji se stalno menjaju i rastuća potreba za održivim rešenjima. Nadamo se da će rezultati ankete pomoći našoj zajednici da se uporedi sa sličnim kompanijama na globalnom nivou i donese prave odluke za njihovu budućnost“, prokomentarisao je Grem Ričardson-Lok, šef asocijacija i tehnički rukovodilac FESPA-e

Ceo štampani popis 2023 dostupan je besplatno članovima svih nacionalnih FESPA udruženja.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content