PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Globalno tržište tiska do 2024. umjereno će rasti uz dominaciju ink jet sustava

Posljednje izvješće Smithers Pire pod nazivom “Budućnost globalnog tržišta tiska do 2024.” predviđa da će se tržišna vrijednost globalnog tržišta tiska povećati sa 818 milijardi USD, koliko je iznosila u 2019., na 874 milijardi USD do 2024. godine, s godišnjom stopom rasta od 1,3%. Međutim, ukupni volumen ispisa ostat će konstantan na oko 49,5 milijarde A4 otisaka.

Svjetska industrija tiska ostaje u fazi tranzicije, uz nastavak trenda  preusmjeravanja na prilike na tržištima u nastajanju, posebno u tisku ambalaže, kao i na one segmente u kojima tiskari mogu pružiti proizvode manjih naklada s većom dodanom vrijednosti.

Analiza Smithers Pire identificirala je sljedeće glavne trendove vezane uz globalnu grafičku industriju u narednih pet godina:

• Potražnja za ispisom i dalje se mijenja. Komercijalni tisak (oglašavanje, promotivni proizvodi, sigurnosni tisak, transakcijska pošta, itd.) bilježi pad volumena, kao i većina tiskanih izdanja (novine, časopisi, katalozi, itd.), uz iznimku tiska knjiga koja bilježi rast.  Suprotno tome, eksplozija tiska ambalaže i etiketa se nastavlja, što vodi ka  razvoju nove opreme posvećene specifičnim ambalažnim podlogama.

• Volumen tiska ubrzano raste u tranzicijskim ekonomijama. Od najbrže rastućih nacionalnih tržišta tiska u razdoblju 2014-2024,  tri su u Latinskoj Americi, tri u Istočnoj Europi, dva na Bliskom Istoku i Africi, a sedam u Aziji.

• Prodaja strojeva i opreme slijedi ove tržišne trendove, iako se očekuje da će ukupna prodaja opreme malo pasti tijekom predviđenog razdoblja. Pad potražnje za analognim sustavima bit će najveći, s istinskim rastom potaknutim novom generacijom ink jet strojeva veće produktivnosti, još bolje kvalitete ispisa i koji ruše još jednu prepreku za prijelaz na digitalno.

• Sve veći utjecaj digitalne proizvodnje odrazit će se najviše na dizajn analogne opreme koja dolazi s većom automatizacijom stroja i pomicanjem mnogih doradnih procesa inline. Hibridne konfiguracije pomažu u poboljšanju fleksibilnosti nekih analognih platformi – uglavnom onih namijenjenih flekso tisku.

• Proizvođači strojeva i opreme žele diverzificirati svoj portfelj. Naglasak na ink jet  sustavima znači da će mnogi pronaći nove mogućnosti u funkcionalnom i industrijskom ispisu, uključujući unutarnji dekor, proizvodnju elektronike, 3D ispis i direct-to-object tisku. Ukupno gledano, ovaj će segment rasti do 7,0% na godišnjoj razini do 2024. godine.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content