Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Globalno tržište štampe umereno će rasti do 2024. uz dominaciju ink jet sistema

Poslednji izveštaj Smithers Pire pod nazivom „Budućnost globalnog tržišta štampe do 2024.” predviđa da će se tržišna vrednost globalnog tržišta štampe povećati sa 818 milijardi USD, koliko je iznosila u 2019., na 874 milijardi USD do 2024. godine, s godišnjom stopom rasta od 1,3%. Međutim, ukupni volumen štampe ostaće postojan, na oko 49,5 milijarde A4 otisaka.

Svetska industrija štampe ostaje u fazi tranzicije, uz trend  preusmeravanja na prilike na tržištima u nastajanju, posebno u štampi ambalaže, kao i na one segmente u kojima štampari mogu pružiti proizvode manjih tiraža sa većom dodatnom vrednošću.

Analiza Smithers Pire identifikovala je sledeće glavne trendove vezane za globalnu grafičku industriju u narednih pet godina:

• Potražnja za štampom i dalje se menja. Komercijalna štampa (oglašavanje, promotivni proizvodi, sigurnosna štampa, transakcijska pošta, itd.) beleži pad volumena, kao i većina štampanih izdanja (novine, časopisi, katalozi, itd.), uz izuzetak štampe knjiga koja beleži rast.  Suprotno tome, eksplozija štampe ambalaže i etiketa se nastavlja, što vodi ka razvoju nove opreme posvećene specifičnim ambalažnim podlogama.

• Volumen štampe ubrzano raste u ekonomijama u tranziciji. Od najbrže rastućih nacionalnih tržišta štampe u razdoblju 2014 – 2024,  tri su u Južnoj Americi, tri u Istočnoj Evropi, dva na Bliskom Istoku i Africi, a sedam u Aziji.

• Prodaja mašina i opreme prati ove tržišne trendove, iako se očekuje da će ukupna prodaja opreme malo opasti tokom predviđenog razdoblja. Najveći pad potražnje zabeležiće analogni sistemi, sa ipak značajnim rastom potražnje za novom generacijom ink jet štampača veće produktivnosti i još boljeg kvaliteta štampe koji ruše još jednu prepreku za prelazak na digitalno.

• Sve veći uticaj digitalne proizvodnje najviše će se odraziti na dizajn analogne opreme koja dolazi s većom automatizacijom štampača i pomeranjem mnogih doradnih procesa inline. Hibridne konfiguracije pomažu u poboljšanju fleksibilnosti nekih analognih platformi – uglavnom onih namenjenih flekso štampi. • Proizvođači štampača i opreme žele diversifikovati svoj portfolio. Naglasak na ink jet sistemima znači da će mnogi pronaći nove mogućnosti u funkcionalnoj i industrijskoj štampi, uključujući unutrašnji dekor, proizvodnju elektronike, 3D štampu i direct-to-object štampu. Uzimajući sve u obzir, ovaj segment će do 2024. godine rasti do 7,0% na godišnjem nivou.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content