Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

HP Latex 2700W – roll-to-roll od 3,2m printer s bijelom bojom

Krajem prošle godine HP je tržištu predstavio 3,2m širok roll-to-roll printer HP Latex 2700 četvrte generacije. Ovogodišnja FESPA bila je pak prva međunarodna izložba na kojoj je predstavljen model 2700W s bijelom bojom.

Na HP štandu koji je u potpunosti bio fokusiran na održivost, s dekorima otisnutim na HP tehnologiji, uz korištenje materijala koji se mogu reciklirati, o četvrtoj generaciji HP Latex rješenja razgovarali smo s gđom Snežanom Pejanović,  HP Production MV EAM ECE, uspješnom prodajnom menadžericom.

Kako nam je rekla, HP je odlučio uvesti četvrtu generaciju na sve svoje modele. Tako je HP Latex 2700 u stvari četvrta generacija R2000 serije. Posebnost svih modela četvrte generacije je i u tome što svi dolaze s bijelom bojom i overcoat-om.

Niža temperatura fiksiranja boje

HP štand FESPA 2023, München

U seriji se nalaze dva model, HP Latex 2700 i 2700W, odnosno model koji ima mogućnost tiska bijele boje. „Važno je istaknuti da ako se uzme model bez bijele boje, ne može se raditi upgrade, odnosno naknadno dodavati bijelu. Ukoliko se uzme model s bijelom, bijela se može ugasiti. Dakle, nema potrošnje bijele ako se ne koristi, a radi se o najbjeljoj bijeloj boji. Što se razlike u cijeni ova dva modela tiče, naravno da postoji. No, nije velika, cca 15-20%“, kaže nam gđa Pejanović.

Printer koristi HP termalne glave, njih osam. Dolazi sa šest boja – CMYK plus light cyan i light magenta te po jedna glava za Latex Optimiser i Latex overcoat. S overcoat-om riješena je i otpornost na grebanje.
Serija Latex 2700 radi s četvrtom generacijom HP Latex boja koje u sebi imaju do 65% vode. Boja ima Ecologo i Greenguard Gold certifikat. Time zadovoljava visoke industrijske standarde, a kako je bez mirisa, pogodna je za aplikacije u osjetljivim okruženjima kao što su bolnice, vrtići, škole….

Zanimljiva novost, rekla nam je, vezana je i uz temperaturu potrebnu za fiksiranje boje. Ako se usporedi s trećom generacijom, temperatura je za nekih 20 – 30 posto niža ovisno o materijalu. To znači da ide ispod 100. „Primjerice kod samoljepljivih materijala na printerima četvrte generacije fiksiranje se radi na temperaturi od 60 do 80 stupnjeva, dok je inače od 90 do 120“, istaknula je. Fiksiranje na nižim temperaturama pogodno je za rad s tankim i termo osjetljivim materijalima.

S lijeva na desno: Mateja Žalman, HP, Vice Stanić, Fortuna Digital, Snežana Pejanović, HP
Veći color gamut

 „Također, veći je i color gamut. Širi je za 30% u odnosu na UV, a oko 19% u odnosu  na treću generaciju. Ono što je u trećoj generaciji printano u 6 ili 8 prolaza, na ovom stroju ide u 3 ili 4. Veći gamut postignut je oblikom print glave te novom recepturom boje koja dolazi s malo više pigmenta. Kvaliteta je u svakom slučaju odlična i kod zahtjevnih aplikacija“, govori nam gđa Pejanović.
Oba modela također su opremljena sustavom za automatsko čišćenje ispisne glave.
Najveća brzina ispisa ide od 121 m2/h, iako će tipična brzina proizvodnje biti bliža 69 m2/h s četiri prolaza, dok je u visokokvalitetnom načinu rada s 10 prolaza brzina 29 m2/h.

Nova generacija printera širokog formata dizajnirana je za proizvodnju aplikacija za uređenje interijera, tapeta, tekstila, ali i za bannere te folije za obljepljivanje vozila. Bijela boja, istaknula je, otvara nove mogućnosti, posebno kod aplikacija za wrap vozila, a važna je i klijentima koji rade kamionske cerade. Ipak, njegov najveći potencijal vidi u segmentu uređenja interijera u koji je HP ozbiljno zakoračio.

„Naša ideja i poruka je da budemo održivi, da imamo adekvatnu brzinu s obzirom na visoki udio vode u boji, da imamo sve bolju kvalitetu te da našim klijentima omogućimo da budu kreativni i imaju beskrajne mogućnosti“, zaključila je gđa Pejanović.

Tržišni udio u mid volume segmentu u srednjoj i istočnoj Europi koju pokriva gđa Pejanović koji već nekoliko godina nije ispod 75 % najbolja je potvrda kvalitete.

Za sva pitanja vezana uz HP tehnologiju na raspolaganju stoji Fortuna Digital, ovlašteni HP distributer za zemlje regije.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content