PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

HP Latex 2700W – 3,2m roll-to-roll štampač bele boje

HP je krajem prošle godine predstavio tržištu 3,2 m širok roll-to-roll štampač HP Latex 2700 četvrte generacije. Ovogodišnja FESPA je bila prva međunarodna izložba na kojoj je predstavljen model 2700W u beloj boji.

Na štandu HP, koji je bio u potpunosti fokusiran na održivost, sa dekorima štampanim HP tehnologijom, koristeći materijale koji se mogu reciklirati, razgovarali smo o četvrtoj generaciji HP Latex rešenja sa gospođom Snežanom Pejanović, HP Production MV EAM ECE, uspešnim menadžerom prodaje.

Kako nam je rekla, HP je odlučio da u sve svoje modele uvede četvrtu generaciju. Dakle, HP Latex 2700 je zapravo četvrta generacija serije R2000. Posebnost svih modela četvrte generacije je da svi dolaze sa belom bojom i premazom.  

Niža temperatura fiksiranja boje

U seriji postoje dva modela, HP Latex 2700 i 2700W, odnosno model koji ima mogućnost štampanja bele boje. „Važno je istaći da ako uzmete model bez bele boje, kasnije ne možete da nadogradite, odnosno da naknadno dodate belu boju. Ako se uzme model sa belom bojom, ona se može isključiti. Dakle, nema potrošnje bele boje ako se ne koristi, a reč je „najbeljoj“ beloj boji. Što se tiče razlike u ceni između ova dva modela, naravno da postoji. Međutim, nije velika, oko 15-20 %“, kaže nam gospođa Pejanović.

Štampač koristi HP termalne glave, ukupno osam glava. Dolazi sa šest boja – CMIK plus svetlo cijan i svetlo magenta i po jedna glava za Latex Optimiser i Latexovercoat. Otpornost na grebanje je takođe rešena premazom.

Latex 2700 serija radi sa četvrtom generacijom HP Latex mastila koja sadrže do 65% vode. Boja ima Ecologo i Greenguard Gold sertifikat. Time ispunjava visoke industrijske standarde, a pošto je bez mirisa, pogodna je za primenu u osetljivim sredinama kao što su bolnice, vrtići, škole…

Zanimljiva novina, rekla nam je, odnosi se na temperaturu potrebnu za fiksiranje boje. U poređenju sa trećom generacijom, temperatura je niža za oko 20-30 %, u zavisnosti od materijala. To znači da ide ispod 100. Na primer, kod samolepljivih materijala na štampačima četvrte generacije, fiksiranje se vrši na temperaturi od 60 do 80 %, dok je normalno od 90 do 120, istakla je ona. Fiksiranje na nižim temperaturama pogoduje radu sa tankim i termoosetljivim materijalima.

Veći raspon boja

 „Takođe, raspon boja je veći. Širi je za 30% u odnosu na UV, a oko 19% u odnosu na treću generaciju. Ono što je štampano u 6 ili 8 prolaza u trećoj generaciji, na ovoj mašini se štampa u 3 ili 4. Veća gama je postignuta oblikom glave štampača i novom recepturom za boju koja dolazi sa malo više pigmenta. U svakom slučaju, kvalitet je odličan i za zahtevne aplikacije“, kaže nam gospođa Pejanović.

Oba modela su takođe opremljena automatskim sistemom za čišćenje glave štampača.

Najveća brzina štampe počinje od 121m2/h, iako će tipična brzina proizvodnje biti bliža 69m2/h sa četiri prolaza, dok je u visokokvalitetnom režimu od 10 prolaza brzina 29m2/h.

Nova generacija štampača širokog formata dizajnirana je za izradu aplikacija za unutrašnju dekoraciju, tapete, tekstil, ali i za banere i folije za pakovanje vozila. Bela boja, istakla je ona, otvara nove mogućnosti, posebno za aplikacije oblepljivanja vozila, a važna je i za klijente koji prave kamionske cerade. Ipak, njen najveći potencijal vidi u segmentu unutrašnje dekoracije, u koji je HP ozbiljno zakoračio.

„Naša ideja i poruka je da budemo održivi, da imamo adekvatnu brzinu s obzirom na visok udeo vode u boji, da budemo sve bolji i kvalitetniji i da omogućimo našim klijentima da budu kreativni i imaju beskrajne mogućnosti“, zaključila je gospođa Pejanović.

Tržišni udeo u srednjem obimnom segmentu u Centralnoj i Istočnoj Evropi koji pokriva gospođa Pejanović, a koji već nekoliko godina ne pada ispod 75%, najbolja je potvrda kvaliteta.

Fortuna Digital, ovlašćeni HP distributer za zemlje u regionu, dostupna je za sva pitanja u vezi sa HP tehnologijom.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content