PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Industrija 4.0 je kao politika – ako se vi ne bavite njome, ona će se baviti vama!

Jeste li znali da je industrija 4.0 prije svega 50% transformacija ljudi, a tek onda 50% tehnološka transformacija? Jeste li znali da uz tehnološku ima i svoju poslovnu te organizacijsku stranu? Iz tog razloga nije nimalo jednostavna i zato je važno na vrijeme početi i pozicionirati se.

No, odakle krenuti? Koje su najčešće greške te koja je na kraju korist od svega samo su neka od pitanja koja muče i grafičku branšu kojoj i4.0, odnosno Print 4.0 konstantno pušu za vratom. Vrlo precizno pojašnjenje te bezbolno rješenje zna gosp. Damir Konjevod iz Hrvatskog centra razvoja industrije 4.0.

Najjednostavnije rečeno, što je industrija 4.0 i zašto je važna?

Volim ovih dana govoriti da je i4.0 kao politika: ako se vi ne bavite njome – ona će se baviti vama. Baš kao i u politici, potrebno je neko vrijeme da shvatite glavne aktere, aktualna kretanja i složena pravila igre. Tvrtke koje razumiju strateški utjecaj i4.0 na poslovanje pozicioniraju se u odnosu na poslovne modele koji su došli ili će doći u njihovu branšu.
Ukoliko se pravovremeno ne pozicionirate u toj igri, drugi će odrediti vašu poziciju. Cilj i4.0 je omogućiti tvrtki da bude agilna proizvodna tvrtka koja uči te je sposobna prilagoditi se okolini koja se neprestano mijenja. Zato je i4.0 važna.

Jedan od najčešćih problema industrije 4.0 je taj što tvrtke ne znaju kako joj pristupiti. Od kuda krenuti i kako što bezbolnije prijeći na novi model poslovanja?

Točno, vrlo mali broj tvrtki shvaća dugoročne posljedice i4.0 na njihovo poslovanje i poduzima konkretne korake. Međutim, taj mali broj tvrtki grabi velikim koracima naprijed. Hrvatski centar razvoja industrije 4.0 nastoji pomoći tvrtkama da se uključe.

U suradnji sa samim tvorcima pojma „Industrie 4.0“ nudimo postupan, sustavan i ekonomičan (čitajte sve to kao najbezbolniji) pristup kojeg koriste neke od tih tvrtki. Krenite od sveobuhvatnog pristupa kojim ćete objektivno, kvalitetno snimiti trenutno stanje, uskladiti poslovnu strategiju s očekivanjima od i4.0 te na osnovi toga izraditi kartu digitalne tranzicije.

Što će biti s tvrtkama koje industriju 4.0 ne shvate ozbiljno, kakva je situacija u grafičkoj branši, gdje najviše zapinje te koja su rješenja pročitajte u intervju s gosp. Konjevodom objavljenom u prošlom broju Print Magazina.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content