PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Industrija 4.0 je kao politika – ako se vi ne bavite njome, ona će se baviti vama!

Jeste li znali da je industrija 4.0 pre svega 50% transformacija ljudi, a tek onda 50% tehnološka transformacija? Jeste li znali da uz tehnološku ima i svoju poslovnu te organizacijsku stranu? Iz tog razloga nije nimalo jednostavna i zato je važno na vreme početi i pozicionirati se.

Ali, odakle krenuti? Koje su najčešće greške i koja je na kraju korist od svega samo su neka od pitanja koja muče i grafičku branšu kojoj i4.0, odnosno Print 4.0 konstantno dišu za vratom. Vrlo precizno pojašnjenje i bezbolno rešenje zna g. Damir Konjevod iz Hrvatskog centra razvoja industrije 4.0.

Najjednostavnije rečeno, šta je industrija 4.0 i zašto je važna?

Volim ovih dana govoriti da je i4.0 kao politika: ako se vi ne bavite njome – ona će se baviti vama. Baš kao i u politici, potrebno je neko vreme da shvatite glavne aktere, aktuelna kretanja i složena pravila igre. Kompanije koje razumeju strateški uticaj i4.0 na poslovanje pozicioniraju se u odnosu na poslovne modele koji su došli ili će doći u njihovu branšu.

Ukoliko se pravovremeno ne pozicionirate u toj igri, drugi će odrediti vašu poziciju. Cilj i4.0 je omogućiti kompaniji da bude agilna proizvodna kompanija koja uči i sposobna je da se prilagodi okolini koja se neprestano menja. Zato je i4.0 važna.

Jedan od najčešćih problema industrije 4.0 je taj što kompanije ne znaju kako joj pristupiti. Od kuda krenuti i kako što bezbolnije preći na novi model poslovanja?

Tačno, vrlo mali broj kompanija shvata dugoročne posledice i4.0 na njihovo poslovanje i poduzima konkretne korake. Međutim, taj mali broj kompanija grabi velikim koracima napred. Hrvatski centar razvoja industrije 4.0 nastoji da pomogne kompanijama da se uključe.

U saradnji sa samim tvorcima pojma „Industrie 4.0“ nudimo postupan, sistematski i ekonomičan (čitajte sve to kao najbezbolniji) pristup koji koriste neke od tih kompanija. Krenite od sveobuhvatnog pristupa kojim ćete objektivno, kvalitetno snimiti trenutno stanje, uskladiti poslovnu strategiju s očekivanjima od i4.0 i na osnovu toga izraditi kartu digitalne tranzicije.

Šta će biti sa kompanijama koje industriju 4.0 ne shvate ozbiljno, kakva je situacija u grafičkoj branši, gde najviše zapinje i koja su rešenja pročitajte u intervju s g. Konjevodom objavljenom u prošlom broju Print Magazina.

Gumb-za-e-newsletter-2
Najnoviji oglasi
Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content