Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Industrija etiketa i ambalaže u 2024. – usporavanje, automatizacija, održivost

Koje su to teme i izazovi koji će dominirati industrijom tiska etiketa i ambalaže u 2024. godine portal Labels&Labeling pitao je vodeće stručnjake iz ovog dijela industrije. U nastavku donosimo predviđanja nekih od njih.

Bobst

„Globalna predviđanja kažu da će rast u industriji etiketa i ambalaže donekle usporiti u 2024.
Nedostatak kvalificirane radne snage tjera tvrtke sve više na implementaciju automatizirane opreme i workflow rješenja, što pojačava pritisak konkurencije. To će ozbiljno utjecati na manje tvrtke koje se bave tiskom etiketa. One se bore i s izazovima troškova i s poteškoćama u pronalaženju i zadržavanju kvalificirane radne snage. Sukladno tome, očekujemo nastavak snažne konsolidacije u sektoru tijekom 2024.
Buduća strateška ulaganja u All-in-One proizvodne linije i flekso strojeve s višim razinama digitalizacije i automatizacije, ključna su za poboljšanje učinkovitosti, pružanje visoke kvalitete i ispunjavanje sve kraćih rokova. Inicijative s dobrim rezultatima za smanjenje otpada unutar proizvodnih procesa i eko-oznaka bit će važnije nego ikad“, rekao je Patrick Graber, direktor marketinga za narrow i mid web rješenja u tvrtki. Bobst.

Esko

„Dok iščekujemo 2024. godinu, također se borimo s posljedicama poremećenog opskrbnog lanca, sve većim zahtjevima potrošača i zahtjevima za održivošću.
Današnji imperativ je prepoznati potencijal za poboljšanje održivosti, iskoristiti tehnološka dostignuća, optimizirati opskrbne lance i postići optimalnu operativnu učinkovitost.
Industrija se nedvojbeno treba prebaciti na učinkovitije, otpornije i održivije prakse kako bi se uspješno suočila s izazovima koji dolaze 2024. godine“, istaknuo je Jan De Roeck, direktor marketinga, odnosa s industrijom i strategije u tvrtki Esko.

Flint Grupa

„Ključni prioriteti u sektoru etiketa u 2024. bit će održavanje troškova ispisa i kvalitete uz istovremeno fokusiranje na održivost i pojednostavljenje procesa.
Grupacija Flint igra ključnu ulogu poticanjem inovacija u nekoliko područja kako bi podržala ovu kritičnu potrebu. Prije svega, to je razvoj visokoučinkovite UV LED tehnologije s dvostrukim sušenjem boje. Dizajnirana je za učvršćivanje boje korištenjem i tradicionalne UV tehnologije i UV LED tehnologije.
S obzirom na to da se industrija sve više usredotočuje na recikliranje, razvili smo lakove i temeljne premaze za tržište shrink-sleeve etiketa kako bi podržali kružno gospodarstvo.
Što se materijala tiče, naglasak će biti na stvaranju tanjih i lakših podloga za naljepnice bez ugrožavanja kvalitete. Uz to, dolazi i povećana upotrebom recikliranih materijala kako bi se smanjila ovisnost o netaknutim izvorima“, rekla je Anna Niewiadomska, voditeljica marketinga za narrow web u Flint Group.

HP

„Etikete i ambalaža, iako otporna i stabilna industrija, posljednjih nekoliko godina prolaze kroz razdoblje turbulencija. Trajni globalni pritisci i dalje predstavljaju izazove – prekinuti opskrbni lanci, energija, nedostatak radne snage – i zato bi 2024. mogla biti prekretnica. Glavni dobavljači industrije etiketa i ambalaže izvijestili su o snažnom padu prodaje od 15-20 posto u prvoj polovici 2023.
Ovaj pad nije zaobišao ni digitalni tisak etiketa i ambalaže. Međutim, utjecaj je bio umjeren. Godišnja stopa rasta količine tiska od 10-15 posto pretvorila se u skromni jednoznamenkasti rast.
Potpuni put digitalizacije neophodan je za suočavanje s izazovima koji dolaze. Drupa 2024. bit će ključni trenutak u kojem će automatizacija biti glavni element na koji treba gledati“, kaže Haim Levit, viši potpredsjednik i generalni direktor za HP Industrial Print.

Konica Minolta

„U svijetu neizvjesnosti u kojem je jasan globalni pad ukupne tiskane proizvodnje važan dio jednadžbe, ohrabrujuće je vidjeti kako digitalni tisak etiketa, ambalaža i ukrašavanje imaju svoj svijetli trenutak.
Potreba za većom automatizacijom i inovativnim end-to-end eko sustavima i dalje će biti na vrhu i ključni pokretač u industriji .
Kako zahtjevi za etiketama i ambalažu postaju sve složeniji, a zahtjevi za podacima rastu, usklađenost i regulatorno okruženje se pooštravaju.
Svi ovi čimbenici upućuju da su europska i svjetska tržišta digitalnih etiketa i ambalaže, spremna za još značajniji rast.
Jedan od negativnih trendova je izrazito kontinuirano usporavanje e-commerce prodaje. Ona je bila značajan pokretač posljednjih godina“, rekao je Sacha-Vittorio Paolucci, voditelj poslovnog razvoja industrijskog tiska u Konica Minolti.

Mark Andy

„Kako broj SKU-ova (broj jedinstvenih proizvoda) nastavlja rasti, a naklade padaju, povećava se potreba za brzim vremenima postavljanja. Proizvođači etiketa morat će biti okretni u svojim proizvodnim sposobnostima, bilo da koriste tradicionalnu flekso ili digitalnu tehnologiju, ali vjerojatno kombinacijom oba. Dakle, što bi bilo bolje od hibrida?

U segmentu do širine 330 mm, predviđa se da će prodaja digitalnog tiska konkurirati prodaji fleksa 2024. godine i kasnije. To se također može pripisati promjenjivoj potražnji na tržištu i stalnom razvoju digitalne tehnologije. Posljedica toga bit će prijelaz sa čistih flexo linija na šire i sofisticiranije linije koje će omogućiti proizvodnju fleksibilne ambalaže, shrink sleeve etiketa i sklopivih kartoni u jednom prolazu“, komentirao je Tom Cavalco, izvršni potpredsjednik u tvrki Mark Andy.

Sistrade

Sistradeova očekivanja i ciljevi za 2024. usklađeni su s vodećim trendovima fokusiranim na povećanje operativne učinkovitosti, održivosti i pružanju vrhunskih rješenja.
Radujući se godini transformacije, Sistrade je odlučan iskoristiti snagu umjetne inteligencije (AI) unutar svog ERP softvera. Cilj je uvesti inteligentne funkcije koje će osnažiti proces tiska etiketa, uz pomoć prediktivne analitike, pojednostavljenih radnih procesa i donošenja odluka koje će se temeljiti na podacima. Uz osiguranje najviših standarda zaštite podataka“, istaknula je Isabel Ferreira, voditeljica marketinga i komunikacija u tvrtki Sistrade.

Sun Chemical

„Održivost kao ključni pokretač u industriji naljepnica i dalje dobiva na važnosti. Taj će se trend nastaviti u 2024., unatoč globalnim izazovima koje nameće slaba potražnja, inflacija troškova, ranjivost opskrbnog lanca i sve veći regulatorni zahtjevi.
Predviđa se rast tržišta u digitalnom tisku, koji može pružiti prednosti u pogledu održivosti kao što je smanjenje otpada. Inovacije u tiskarskim bojama i premazima ubrzat će se kako bi se omogućile nove održive strukture ambalaže i etiketa koje ispunjavaju sve zahtjeve Uredbe o ambalaži i ambalažnom otpadu (PPVR).
Sun Chemical integrira nove funkcionalne tehnologije boja i premaza, posebice tehnologiju barijernog premaza, kako bi se omogućilo recikliranje, smanjenje težine i/ili očuvanje sirovina“, rekao je  Jonathan Sexton, voditelj marketinga za proizvode za energetsko učvršćivanje proizvoda za Europu u tvrtki Sun Chemical.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content