PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Industrije etiketa i ambalaže u 2024. – usporavanje, automatizacija, održivost

Koje će teme i izazovi dominirati industrijom štampe etiketa i ambalaže u 2024. godine portal Labels&Labeling pitao je vodeće eksperte iz ovog dela industrije. U nastavku donosimo predviđanja nekih od njih.

Bobst

„Globalne prognoze predviđaju da će se rast u industriji etiketa i ambalaže donekle smanjiti u 2024. Nedostatak kvalifikovane radne snage primorava kompanije da primene više automatizovane opreme i workflow rešenja. Ovo će ozbiljno uticati na manje kompanije za štampu etiketa, jer se bore s troškovima i poteškoćama u pronalaženju i zadržavanju kvalifikovane radne snage. Shodno tome, očekujemo da će se snažna konsolidacija u sektoru nastaviti i tokom 2024. godine.
Strateške investicije u budućnost u all-in-one proizvodne linije i flekso prese sa višim nivoima digitalizacije i automatizacije, ključne su za poboljšanje efikasnosti, isporuku visokog kvaliteta i ispunjavanje sve kraćih rokova.  Inicijative sa dobrim rezultatima za smanjenje otpada unutar proizvodnih procesa i ekološke oznake biće važnije nego ikad“, rekao je Patrick Graber, marketing direktor za narrow i mid web rešenja u kompaniji Bobst.

Esko

„Dok se radujemo 2024., istovremeno se borimo sa posledicama poremećenog lanca snabdevanja, rastućim prohtevima potrošača i zahtevima za održivošću.
Imperativ današnjice je prepoznati potencijal za unapređenje održivosti, korišćenje najnovijih tehnoloških dostignuća, optimizirati lance snabdevanja i postići optimalnu operativnu efikasnost.
Industrija nesumnjivo mora da pređe na efikasnije, otpornije i održivije prakse kako bi se uspešno nosila sa izazovima koji je očekuju u 2024. godini“, istaknuo je Jan De Roeck, direktor marketinga i odnosa s industrijom i strategije u kompaniji Esko.

Flint Grupa

„Ključni prioriteti u sektoru etiketa u 2024. godini biće održavanje troškova i kvaliteta štampe uz fokusiranje na održivost i proces pojednostavljivanja.
Flint Group igra ključnu ulogu podstičući inovacije u nekoliko oblasti kako bi podržala ovu kritičnu potrebu. Prvo, razvoj UV LED tehnologije dvostrukog očvršćavanja mastila visokih performansi, dizajnirane da očvršćuje mastilo pomoću tradicionalne UV žive ili tehnologije UV LED lampe.
Sa industrijom koja se sve više fokusira na reciklažu, razvili su lakove i prajmere za shrink sleeve tržište kako bi podržali cirkularnu ekonomiju.
Akcenat će biti na stvaranju tanjih i lakših podloge za etikete bez ugrožavanja kvaliteta. Uz to dolazi povećana upotreba recikliranih materijala kako bi se smanjila zavisnost od prvobitnih resursa“, rekla je Anna Niewiadomska, marketing menadžer za narrow web u Flint Grupi.

HP

„Etikete i ambalaža, iako su otporna i stabilna industrija, prolazili su kroz period turbulencije u poslednjih nekoliko godina. Dok uporni globalni pritisci i dalje predstavljaju izazove – od poremećenih lanaca snabdevanja i snabdevanja energijom do sve manje dostupnosti talentovane radne snage -, 2024. godina bi mogla da bude prekretnica. Glavni dobavljači za industriju etiketa i ambalaže prijavili su nagli pad prodaje od 15-20 procenata u prvoj polovini 2023.
Ovaj pad nije zaobišao ni digitalnu štampu etiketa i ambalaže. Međutim, uticaj je bio umeren. Godišnja stopa rasta obima štampe od 10-15 procenata pretvorila se u skroman jednocifreni rast.
Potpuni put digitalizacije je neophodan da bi se prihvatili izazovi koji su pred nama. Drupa 2024 će biti ključni trenutak gde će automatizacija biti glavni element za praćenje“, kazao je Haim Levit, stariji potpredsenik i general menadžer u HP Industrial Print.

Konica Minolta

„U svetu neizvesnosti gde je uočeni globalni pad ukupne proizvodnje štampe važan deo jednačine, ohrabrujuće je videti da digitalne etikete, pakovanje i ukrasi imaju svoj svetli trenutak.
Potreba za većom automatizacijom i inovativnim end-to-end eko sistemima i dalje će biti pri vrhu agende i suštinski pokretač za ključne aktere u industriji štampe etiketa.
Kako zahtevi za etiketama i ambalažom postaju sve složeniji i zahtevi za podacima rastu, usklađenost i regulatorna okruženja se pooštravaju.
Svi ovi faktori upućuju na narativ da su evropska tržišta digitalnih etiketa i ambalaže – i ona širom sveta – spremna za još značajniji rast.
Jedan od negativnih trendova je izuzetno „kontinuirano usporavanje“ prodaje e-trgovine, što je bio značajan pokretač poslednjih godina“, istakao jeSacha-Vittorio Paolucci, voditelj poslovnog razvoja industrijske štampe u Konica Minolti.

Mark Andy

„Kako broj SKU-ova (broj jedinstvenih proizvoda) nastavlja da raste, a tiraži opadaju, potreba za brzim vremenom postavljanja se povećava. Proizvođači etiketa će morati da budu spretni u svojim proizvodnim mogućnostima, bilo da koriste tradicionalnu flekso ili digitalnu tehnologiju, ali verovatno kombinaciju oboje. Šta bi moglo biti bolje od hibrida?
U segmentu širine od 330mm, koji je tipičan za štampu etiketa, predviđa se da će prodaja digitalnih presa biti konkurentna prodaji flekso presa u 2024. godine a i kasnije. Ovo se može pripisati i promeni tržišne potražnje i tekućem razvoju digitalne tehnologije. Posledica ovoga će biti prelazak čistih flekso linija na šire i sofisticiranije linije koje će omogućiti proizvodnju fleksibilnog pakovanja, shrink sleeve etiketa i preklopnih kartona u jednom prolazu“, kazao je Tom Cavalco, izvršni potpredsednik u kompaniji Mark Andy.

Sistrade

„Očekivanja i ciljevi kompanije Sistrade za 2024. godinu usklađeni su sa posvećenošću vodećim trendovima koji podižu operativnu efikasnost, podstiču održivost i pružaju najsavremenija rešenja.
Očekujući transformativnu godinu, Sistrade je rešen da iskoristi moć veštačke inteligencije (AI) u okviru svog ERP softvera. Cilj je uvesti inteligentne funkcije koje će osnažiti proces štampe etiketa u jednoj kompaniji, uz pomoć prediktivne analitike, pojednostavljenih tokova posla i donošenja odluka koje će se zasnivati na podacima, obezbeđujući istovremeno najviše standarde zaštite podataka“, rekla je Isabel Ferreira, marketing i komunikacijski mendžer.

Sun Chemical

„Održivost kao ključni pokretač u industriji etiketa, nastavlja da dobija na važnosti,a taj trend se nastavlja i u 2024. Sve to uprkos globalnim izazovima koje predstavljaju slaba potražnja, inflacija troškova, ranjivost lanca snabdevanja i sve veći regulatorni zahtevi.
Predviđen je rast tržišta u digitalnoj štampi, koja može pružiti prednosti održivosti kao što je smanjenje otpada, ali može imati i neke nedostatke. Inovacije u štamparskim bojama i premazima će se ubrzati kako bi se omogućile nove održive strukture pakovanja i etiketa koje ispunjavaju sve zahteve određene Uredbom o ambalaži i ambalažnom otpadu (PPVR).
Fokus kompanije Sun Chemical na rešenjima za pakovanje integriše nove funkcionalne tehnologije mastila i premaza, posebno tehnologiju barijernih premaza, kako bi se omogućila reciklaža, smanjenje težine i/ili očuvanje sirovina“, rekao je  Jonathan Sexton, marketing mendžer za energetsko učvrščivnje u Europi.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content