Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Industrija tiska u tranziciji u digitalni svijet

Bez obzira na veličinu, regiju ili tržište na kojem posluju, svi tiskari moraju prepoznati seizmičke pomake u industriji tiska uzrokovane digitalizacijom. Izazov leži u odluci gdje započeti, s obzirom na brz tempo kojim se promjene događaju.
Deveto izvješće Drupa Global Trends, objavljeno u studenom prošle godine, bilo je izuzetno pozitivno s obzirom na izazove s kojima se industrija susretala posljednjih nekoliko godina. I tiskari i dobavljači rješenja znaju da je iskorištavanje nove tehnologije ključ uspješne budućnosti. Problem je kako najbolje postići ovaj cilj. Imajući to na umu, lanjsko drupa istraživanje o trendovima, postavilo je niz pitanja o tehnološkim mogućnostima i prioritetima.
Iz odgovora autori izdvajaju šest ključnih tema, koje su bile na vrhu lista prioriteta svih igrača na grafičkom tržištu za daljnje istraživanje i ulaganje:

  • promjenjiva dinamika analogne i digitalne proizvodnje
  • workflow i automatizacija
  • embellishment i dorada
  • Web-to Print
  • Digitalni tisak ambalaže i etiketa
  • održivost i ESG (Environmental, Social and Governance)

Promjenjiva dinamika analogne i digitalne produkcije

Većina tiskara nastavit će koristiti konvencionalni tisak u tandemu s digitalnom proizvodnjom. Ako se učinkovito implementiraju, ta bi se dva procesa trebala nadopunjavati, a ne natjecati. Digitalni tisak trebao bi se smatrati temeljnom metodom proizvodnje.
Dok toner tehnologija iz araka još uvijek dominira ovim segmentom tržišta, ink jet u svojim različitim oblicima nešto je na što je usmjeren najveći fokus dobavljača. Nekadašnje jednostavne razgovore o ekonomskoj prijelomnoj točki između konvencionalnog i digitalnog tiska zamijenili su sofisticiraniji dijalozi o tome kako digitalni tisak može promijeniti tržište i optimizirati učinkovitost proizvodnje.

Treba investirati

Tvrtke koje se bave tiskom moraju shvatiti da ulaganje u digitalni tisak treba ići ruku pod ruku s digitalizacijom drugih poslovnih procesa. Na primjer, mnogi su tiskari hrabro pokušali automatizirati pojedinačne tijekove rada, ali tek nekolicina njih se uhvatila u koštac s većim izazovom stvaranja jednog automatiziranog tijeka rada od PDF-a do konačnog proizvoda. Možda je vrijeme sada.
Umjetna inteligencija (AI) će naravno također igrati ulogu. Niti jedno tehnološko izvješće danas nije potpuno bez obraćanja pažnje na utjecaj umjetne inteligencije. AI već ima brojne primjene unutar tiskarske industrije. Na sajmu drupa 2024 bit će mnogi dobavljači koji promoviraju prednosti korištenja AI kao pomoć i povećanje ljudskih sposobnosti.

Održivost i ESG

Nijedan tiskar ili dobavljač ne može si više priuštiti zanemarivanje održivosti. Sve više radnji koje se poduzimaju kako bi se povećala održivost dobre su za konačni rezultat, a zahtijevaju ih i kupci. Ovog zadatka treba se stoga ozbiljno prihvatiti.
ESG (Environmental, Social and Governance) je još izazovniji od održivosti. Ne samo zato što ne postoji jasna definicija što je to, nego se i zakonodavci bore otkriti što se misli pod ESG pojmom. Tiskari i dobavljači mogu, kažu stručnjaci, započeti s onim što razumiju – formaliziranjem svoje korporativno društveno odgovorne politike.
Naravno, sve spomenute teme dominirat će nadolazećom drupom te sigurno ponuditi i neke konkretnije odgovore i smjernice.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content