PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Industrija štampe na putu tranzicije u digitalni svet

Bez obzira na veličinu, region ili tržište na kojem posluju, svi štampari moraju prepoznati ogromne pomake u štamparskoj industriji uzrokovane digitalizacijom. Izazov leži u odlučivanju odakle početi, s obzirom na brz tempo kojim se promene dešavaju.
Deveti izveštaj Drupa Global Trends, objavljen prošlog novembra, bio je izuzetno pozitivan s obzirom na izazove sa kojima se industrija suočavala poslednjih godina. I štampači i dobavljači rešenja znaju da je korišćenje prednosti nove tehnologije ključ uspešne budućnosti. Problem je kako najbolje postići ovaj cilj. Imajući to na umu, prošlogodišnje istraživanje drupa trendova postavilo je niz pitanja o tehnološkim mogućnostima i prioritetima.
Od odgovora, autori izdvajaju šest ključnih tema, koje su bile na vrhu liste prioriteta svih igrača na grafičkom tržištu za dalja istraživanja i ulaganja:

  • promena dinamike analogne i digitalne proizvodnje
  • workflow i automatizacija
  • embellishment i dorada
  • web-to-print
  • digitalna štampa ambalaže i etiketa
  • održivost i ESG (Environmental, Social and Governance)

Promenljiva dinamika analogne i digitalne proizvodnje

Većina štampara će nastaviti da koristi konvencionalnu štampu u kombinaciji sa digitalnom proizvodnjom. Ako se efikasno implementiraju, dva procesa bi trebalo da se dopunjuju, a ne da se takmiče. Digitalnu štampu treba smatrati osnovnim metodom proizvodnje.
Dok tehnologija štampe iz tabaka i dalje dominira ovim segmentom tržišta, ink jet u svojim različitim oblicima je nešto na šta se većina dobavljača fokusira. Nekada jednostavni razgovori o ekonomskoj prekretnici između konvencionalne i digitalne štampe zamenjeni su sofisticiranijim dijalozima o tome kako digitalna štampa može da promeni tržište i optimizuje efikasnost proizvodnje.

Morate investirati

Štamparije moraju da shvate da ulaganje u digitalnu štampu treba da ide ruku pod ruku sa digitalizacijom drugih poslovnih procesa. Na primer, mnogi štampači su hrabro pokušali da automatizuju pojedinačne tokove posla, ali se malo njih uhvatilo u koštac sa većim izazovom stvaranja jednog automatizovanog toka posla od PDF-a do finalnog proizvoda. Možda je sada vreme.

Veštačka inteligencija (AI) će naravno takođe igrati ulogu. Nijedan tehnološki izveštaj danas nije potpun bez obraćanja pažnje na uticaj veštačke inteligencije. AI već ima brojne primene u štamparskoj industriji. Na drupa 2024 biće mnogo prodavaca koji će promovisati prednosti korišćenja veštačke inteligencije za pomoć i povećanje ljudskih sposobnosti.

Održivost i ESG

Nijedan štampač ili dobavljač ne može više da priušti da ignoriše održivost. Sve više i više akcija koje se preduzimaju za povećanje održivosti su dobre za krajnji rezultat i tražene od strane kupaca. Stoga ovaj zadatak treba shvatiti ozbiljno. ESG (ekološka, društvena i upravljanje) je čak izazovniji od održivosti. Ne samo zato što ne postoji jasna definicija šta je to, već se i zakonodavci bore da otkriju šta se podrazumeva pod pojmom ESG. Štampači i dobavljači mogu, kažu stručnjaci, da počnu sa onim što razumeju – formalizovanjem svoje politike društvene odgovornosti.

Naravno, sve pomenute teme će dominirati na predstojećoj drupi i sigurno će ponuditi neke konkretnije odgovore i smernice.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content