Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Dominacija ink jet rješenja na drupi

Foto: Messe Düsseldorf / ctillmann

Prvi dan drupe ostavio je dojam digitalizacije tržišta tiska iz arka u B2 formatu. Samo kratka šetnja kroz nekoliko hala ukazala je da će tržište B2 formata u idućih desetak godina doživjeti pravu malu revoluciju.

Ink jet tehnologija nije novost u ovom segmentu. Poznata su nam rješenja Konica Minolte sa KM1 modelom, Ricoha sa modelom Z75, Fujifilma sa JetPress-om, više modela HP Indigo printera, varioPRESS od Canona… Ipak, ova rješenja vrlo rijetko susrećemo u regionalnim tiskarama.

Ofset proizvođači čvrsto drže svoje pozicije na tržištu i uspijevaju inovacijama u segmentu automatizacije procesa proizvodnje, povećavanja fleksibilnosti tehnologija pa i sniženja cijena ploča zadržati liderske pozicije.

Praksa proizvođača je da tokom sajma objavljuju informacije vezane uz veće kupovine nekih tehnologija. Tako je prvog dana sajma objavljena informacija o kupnji Landa S11 B1 digitalnog tiskarskog stroja od strane vodećeg svjetskog W2P portala Cimpress.

Partnerstva, instalacije i novi strojevi

Na štandu Heidelberga nas je dočekalo novo partnerstvo između Heidelberga i Canona. Tu će Heidelberg ponuditi svojim korisnicima uvođenje Canon B3 i B2 digitalnih ink jet strojeva. Sada će Canonove tehnologije biti kompatibilne s Heidelberg Prinect softverom. To bi trebalo znatno ubrzati i olakšati uvođenje digitalnih tehnologija tiska u pogone koji koriste Heidelbergov softver.

HP Indigo u B2 rangu digitalnih tiskarskih strojeva dolazi s modelom HP Indigo 18K. Fleksibilnost je glavni moto HP-a. UZ poboljšanu učinkovitost, smanjenje energije i do 24% korištenjem novorazvijenog EPM moda, HP obećava mogućnost tiska na još veći izbor medija.

Fujifilm se pohvalio s više od 300 instaliranih B2 ink jet strojeva serije JetPress 750. Novitet ove drupe je predstavljanje prvog digitalnog printera Revoira Press GC12500 koji koristi suhi toner – elektrofotografija. Iz Fujifilma navode visoku produktivnost, jednostavno upravljanje i fleksibilnost kao najznačajnije benefite ove tehnologije.

Zvijezda štanda Konica Minolte je AccurioJet 60000 UV digitalni tiskarski stroj.

Korištenjem novorazvijene Dot Frezze tehnologije koja promjenom frekvencije gelira boju u dodiru s medijem, dobiva se impresivna kvaliteta otiska. Uz produkcijsku brzinu od 6000 B2 araka na sat, AccurioJet 60000 može računati na dobre prodajne rezultate.

Ricoh je još prošle godine predstavio Ricoh Pro Z75, digitalni tiskarski stroj s produktivnošću od 4500 B2 arka na sat. Zanimljivost ovog printera je boja na vodenoj bazi koja savršeno radi na premaznim i nepremaznim medijima težine do 400g.

Prodavači i marketing stručnjaci digitalnih, ali i analognih tehnologija u B2 formatu prezentiraju svoje tehnologije kao najbolja rješenja za kupca. Vlasnici tiskara vrlo dobro znaju izračunati profitabilnost tehnologije te trošak i izazove implementacije digitalnih rješenja u analogne pogone.

S obzirom na trendove na tržištu tiska neminovno je uvođenje digitalnih tehnologija u naše tiskare, a brzinu implementacije novih tehnologija će diktirati tržište.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content