PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Dominacija ink jet rešenja na drupi

Foto: Messe Düsseldorf / ctillmann

Prvi dan drupe ostavio je utisak digitalizacije tržišta štampe iz tabaka u formatu B2. Samo kratka šetnja kroz nekoliko hala nagovestila je da će tržište formata B2 u narednih deset godina doživeti pravu malu revoluciju.

Ink jet tehnologija nije nova u ovom segmentu. Poznata su nam rešenja Konica Minolta sa modelom KM1, Ricoh sa modelom Z75, Fujifilm sa JetPress-om, nekoliko modela HP Indigo štampača, varioPRESS iz Canon-a… Međutim, ova rešenja se retko sreću u regionalnim štamparijama.

Proizvođači ofseta čvrsto drže svoje pozicije na tržištu i uspevaju da zadrže liderske pozicije inovacijama u segmentu automatizacije procesa proizvodnje, povećanjem fleksibilnosti tehnologija i snižavanjem cena ploča.

Praksa je da proizvođači tokom sajma objavljuju informacije vezane za veću kupovinu određenih tehnologija. Tako je prvog dana sajma objavljena informacija o kupovini digitalne štamparske mašine Landa S11 B1 od strane vodećeg svetskog V2P portala Cimpress.

Partnerstva, instalacije i nove mašine

Na štandu Heidelberga dočekalo nas je novo partnerstvo između Heidelberga i Canona. Ovde će Heidelberg svojim kupcima ponuditi uvođenje Canon B3 i B2 digitalnih ink jet mašina. Sada će Canon tehnologije biti kompatibilne sa softverom Heidelberg Prinect. Ovo bi trebalo značajno da ubrza i olakša
uvođenje tehnologija digitalne štampe u pogone koji koriste Heidelberg softver.

HP Indigo u B2 asortimanu mašina za digitalnu štampu dolazi sa modelom HP Indigo 18K. Fleksibilnost je glavni moto HP-a. Uz poboljšanu efikasnost, uštedu energije do 24% korišćenjem novorazvijenog EPM režima, HP obećava mogućnost štampanja na još većem broju medija.

Fujifilm se pohvalio sa više od 300 instaliranih B2 ink jet mašina serije JetPress 750. Novina ove grupe je predstavljanje prvog digitalnog štampača Revoira Press GC12500 koji koristi suvi toner – elektrofotografiju. Fujifilm navodi visoku produktivnost, jednostavno upravljanje i fleksibilnost kao najznačajnije prednosti ove tehnologije.

Zvezda štanda Konica Minolta je AccurioJet 60000 UV digitalna štamparska mašina.

Korišćenjem novorazvijene Dot Frezza tehnologije, koja promenom frekvencije gelira boju u kontaktu sa medijumom, dobija se impresivan kvalitet štampe. Sa brzinom proizvodnje od 6000 B2 tabaka na sat, AccurioJet 60000 može računati na dobre prodajne rezultate.

Prošle godine, Ricoh je predstavio Ricoh Pro Z75, mašinu za digitalnu štampu sa produktivnošću od 4.500 B2 listova na sat. Zanimljivost ovog štampača je mastilo na bazi vode koje savršeno radi na premazanim i nepremazanim medijima težine do 400g.

Prodavci i marketinški stručnjaci digitalnih i analognih tehnologija u B2 formatu predstavljaju svoje tehnologije kao najbolja rešenja za kupca. Vlasnici štamparija veoma dobro znaju kako da izračunaju isplativost tehnologije i troškove i izazove implementacije digitalnih rešenja u analogne objekte.

S obzirom na trendove na tržištu štampe, uvođenje digitalnih tehnologija u naše štampače je neizbežno, a brzinu implementacije novih tehnologija diktiraće tržište.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content