Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Ink jet, veliki pokretač!

Kako se mijenjaju naši životi, tako se mijenjaju i tiskani proizvodi koje naručujemo i proizvodimo. Ink jet je jedinstven ne samo po širini aplikacija koje obuhvaća, već i po rasponu uređaja, od entry-level rješenja do vrhunskih proizvodnih linija. Uprav taj raspon može ukloniti rizik prelaska na nove aplikacije i omogućiti istraživanje novih mogućnosti tiska. Dok neke tradicionalne aplikacije nestaju, druge su nevjerojatno otporne, a nova se područja primjene stalno pojavljuju. Tiskare se prilagođavaju ovom trendu i dodaju nove aplikacije jer brendovi traže nove načine promocije, izdavači distribuciju sadržaja, a potrošači uljepšavanje života.

No, jedan izazov ostaje: te nove aplikacije treba proizvesti. Ponekad je partnerstvo s drugim dobavljačem usluga tiska najbolja opcija. U drugim slučajevima, zadržavanje proizvodnih kapaciteta in-house ima više smisla kako bi bili brzi, fleksibilni i zadržali dodanu vrijednost. Kao analitičar tehnologije tiska, još uvijek sam iznenađen što u ink jet-u nalazim toliko mnogo mogućnosti. Ink jet je pomogao demokratizirati tržište opreme za tisak. Dobavljač, naime, može odabrati i kombinirati ink jet glave, boje, sušenje i podloge od širokog spektra dobavljača. Postoji više od 20 proizvođača print glava i puno veći broj proizvođača ink jet boja. Uz sve to, postoje inherentne tehnološke prednosti ink jet-a: to je istinski proces bez utjecaja i može, barem teoretski, ispisivati na širok raspon podloga i oblika.

Dekorativni tisak neistražena niša ink jet tiska

Sukladno tome, rješenja se dosta razlikuju i ciljaju na različita tržišta. Tisak etiketa doživio je veliki procvat posljednjih godina s više od 40 modela ink jet rješenja koja su danas u ponudi. Corrugated je sljedeći koji je postao popularan, s desetak single-pass strojeva u ponudi. Rješenja za tisak sklopivog kartona i fleksibilne ambalaže sporije su se pojavljivala, ali nekoliko je modela ink jet printera ušlo i u taj segment, a ima i onih čiji je ulazak na ta tržišta u najavi. U porastu je i tisak na metal, bilo limenke za piće ili ravni lim. U svim segmentima, ink jet uređaji počinju konkurirati produktivnosti konvencionalnih tiskarskih strojeva, iako su cjenovno konkurenti i vrhunskim tiskarskim strojevima.

Osim komercijalnog tiska i tiska ambalaže, postoji mnogo dodatnih tržišta, često ispod radara komercijalne tiskarske industrije. Dekorativni otisci na podovima, pločama, keramici, staklu i mnogim drugim površinama rješavaju se ink jet-om. Također, ink jet tisak u tekstilu i odjeći uživa brzu primjenu. Od soft signage-a preko tekstila za interijere do tkanina za modu ili tiska na kompletne komade odjeće – mogućnosti su brojne, a rješenja postoje za sva područja primjene. Opet, entry level modeli nude niskorizični ulaz za male naklade, dok se vrhunske proizvodne linije bave potrebama industrijske proizvodnje.

Uz navedene modele, postoje ink jet rješenja za tisak na trodimenzionalne objekte. Roland DG i Mutoh nedavno su predstavili nove printere za tisak na manje objekte. Monster Jet iz Azonprintera može čak ispisivati na objekte visine do jednog metra. Mogućnosti ne staju na površini. 3D printanje otvara vrata aditivnoj proizvodnji.

Na drupu po inspiraciju

Ljepota ove tehnologije je jednostavnost procesa, što često rezultira uređajima s malo promjenjivih dijelova. U nekim slučajevima upravljanje strojem je doslovno pritisak tipke, što olakšava postavljanje i rad. Prednost koju ne treba podcijeniti u vremenima nedostatka radne snage. Naravno, vrhunski strojevi mogu postati složeni i zahtjevni za rad. Međutim, s ink jet-om uvijek postoji prilika za početi s malim rješenjem i isprobati tržište s podnošljivim rizikom i ulaganjem te rasti kada se razvije potražnja. No, tehnologija nije sredstvo sama po sebi.

Prije svake investicije mora doći poslovni plan ili barem poslovna ideja. Ipak, toplo preporučujem da izađete iz zone komfora i istražite gdje se pojavljuju buduće tržišne prilike. Kreativnost je utemeljila tiskarsku industriju pa se nadahnite aplikacijama kad god imate priliku. Drupa 2024 bit će izvrsna prilika da na jednom mjestu iskusite široku paletu aplikacija i iz prve ruke dobijete informacije od poznatih i nepoznatih dobavljača. Vrijeme je da napustite zonu udobnosti i istražite prostor u kojem dosad niste bili.

www.drupa.com
Autor: Ralf Schlözer Technology analyst for the printing industry

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content