PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Ink jet, veliki pokretač!

Kako se naši životi menjaju, menjaju se i štampani proizvodi koje naručujemo i proizvodimo. Ink jet je jedinstven ne samo po širini aplikacija koje pokriva, već i po opsegu uređaja, od entry-level rešenja do vrhunskih proizvodnih linija. Upravo taj raspon može ukloniti rizik od prelaska na nove aplikacije i omogućiti istraživanje novih mogućnosti štampe. Dok neke tradicionalne aplikacije nestaju, druge su neverovatno otporne, a nove oblasti primene se stalno pojavljuju. Štampači se prilagođavaju ovom trendu i dodaju nove aplikacije jer brendovi traže nove načine promocije, izdavači distribuciju sadržaja, a potrošači ulepšavanje života.
Ali ostaje jedan izazov: nove aplikacije treba da se proizvedu. Ponekad je partnerstvo sa drugim dobavljačem usluga štampe najbolja opcija. U drugim slučajevima, zadržavanje proizvodnih kapaciteta in-house ima više smisla kako bi bili brzi, fleksibilni i zadržali dodatnu vrednost. Kao analitičar tehnologije štampe, i dalje sam iznenađen što nalazim toliko mogućnosti u ink jet-u. Ink jet je pomogao u demokratizaciji tržišta opreme za štampanje. Naime, dobavljač može izabrati i kombinovati ink jet glave, mastila, sušenje i podloge iz širokog spektra dobavljača. Postoji više od 20 proizvođača glava za štampanje i mnogo veći broj proizvođača ink jet mastila. Uz sve ovo, ink jet ima inherentne tehnološke prednosti: to je zaista proces bez uticaja i može, barem u teoriji, da štampa na širokom spektru podloga i oblika.

Dekorativna štampa neistražena niša ink jet štampe

Shodno tome, rešenja su prilično različita i ciljaju na različita tržišta. Štampanje etiketa je doživelo veliki procvat poslednjih godina sa više od 40 modela ink jet rešenja koja su danas u ponudi. Corrugated je sledeći koji će postati popularan, sa desetak mašina sa jednim prolazom u ponudi. Rešenja za štampanje preklopnog kartona i fleksibilne ambalaže su se sporije pojavljivala, ali je i u taj segment ušlo nekoliko modela ink jet štampača, a ima i onih čiji je ulazak na ova tržišta najavljen. Štampanje na metalu, bilo da se radi o limenkama za piće ili ravnom limu, takođe je u porastu. U svim segmentima, ink jet uređaji počinju da se takmiče sa produktivnošću konvencionalnih štamparskih mašina, iako su po ceni konkurentni čak i sa vrhunskim štamparskim mašinama.

Osim komercijalne štampe i štampe ambalaže, postoje mnoga dodatna tržišta, često ispod radara komercijalne štamparske industrije. Dekorativni otisci na podovima, panelima, keramici, staklu i mnogim drugim površinama rešavaju se ink jet-om. Takođe, ink jet štampa na tekstilu i odeći uživa brzu primenu. Od soft signage-apreko tekstila za enterijere do modnih tkanina ili štampe na kompletnim komadima odeće – mogućnosti su brojne, a rešenja za sve oblasti primene.
Opet, entry level modeli nude niskorizični ulaz za male tiraže, dok proizvodne linije visokog kvaliteta zadovoljavaju potrebe industrijske proizvodnje.
Pored pomenutih modela, postoje ink jet rešenja za štampu na trodimenzionalnim objektima. Roland DG i Mutoh su nedavno predstavili nove štampače za štampanje na manjim objektima. Monster Jet iz Azonprintera može da štampa čak i na objektima visine do jednog metra. Mogućnosti se ne zaustavljaju na površini. 3D štampa otvara vrata aditivnoj proizvodnji.

Na drupu po inspiraciju

Lepota ove tehnologije je jednostavnost procesa, što često rezultira uređajima sa malo promenljivih delova. U nekim slučajevima, kontrola mašine je bukvalno pritisak na dugme, što olakšava podešavanje i rad. Prednost koju ne treba potceniti u vremenima nedostatka radne snage. Naravno, vrhunske mašine mogu postati složene i zahtevne za rad. Međutim, sa ink jet-om uvek postoji prilika da se počne od malog i testira tržište uz podnošljiv rizik i ulaganja i da se raste kada se potražnja razvije. Ali tehnologija sama po sebi nije sredstvo.

Pre svake investicije mora postojati biznis plan ili bar poslovna ideja. Međutim, toplo preporučujem da izađete iz svoje zone komfora i istražite gde se pojavljuju buduće tržišne prilike. Kreativnost je osnovala industriju štampanja, pa budite inspirisani aplikacijama kad god imate priliku. Drupa 2024 će biti odlična prilika da iskusite širok spektar aplikacija na jednom mestu i dobijete informacije iz prve ruke od poznatih i nepoznatih dobavljača. Vreme je da napustite svoju zonu komfora i i istražite prostor u kome nikada ranije niste bili.

www.drupa.com
Autor: Ralf Schlozer Tehnološki analitičar za štamparsku industriju

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content