PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Je li radna snaga najveći budući izazov grafičke industrije?

Posljednjih godina sa svih se strana čuje da je digitalna transformacija nešto što neće biti moguće izbjeći. Grafičari digitalnu transformaciju trebaju iskoristiti kao priliku da osiguraju dugoročno postojanje.
No, digitalna transformacija  može se svladati samo ako su prisutni kompetencija i volja, ako se razumiju tehničke mogućnosti te prepoznaju potencijali za poboljšanje.

Industrija 4.0 obećava puno kada je riječ o prihodima, ulaganjima i tehnološkom napretku, no pitanje radne snage ostaje jedan od najzagonetnijih aspekata nove industrijske revolucije. Kakva će se nova radna mjesta nuditi? Koje će se kompetencije tražiti? Kako zaposlenik pametne tvornice može biti konkurentan na tržištu u stalno promjenjivom okruženju? Uzrokuju li ove promjene velike poteškoće radnicima?

Radna snaga kapital, a ne trošak

Jedan od predavača na konferenciji Print 4.0, koja se 26. 10. 2021. održava u Hotelu Antunović bit će i gosp. Boris Blažinić, prof. psihologije, konzultant i licencirani Coach. On se u svojem poslu vrlo često bavi problematikom radnika te odnosima na relaciji menadžer – radnik. Ako znamo da je radna snaga jedan od većih izazova Industrije 4.0 bit će zanimljivo poslušati kako zadržati kvalitetnog i lojalnog radnika jer čini se da će ga pronaći biti sve teže.

Prema mišljenju gosp. Blažinića nikada ne treba zaboraviti da ljudi dolaze zbog tvrtke, a odlaze zbog menadžera.  Zato je važno imati strategiju zadržavanja zaposlenika. No, problem nastaje u pogrešnoj percepciji o tome što zadržava zaposlenike, odnosno u krivoj percepciji čimbenika koji su važni za motiviranje i zadržavanje zaposlenika. Gosp. Blažinić ističe da tzv. higijenski faktori u što spadaju plaća, međuljudski odnosi, uvjeti rada, menadžment, politika,  itd. nisu motivatori, ali ukoliko su neadekvatni sigurno će izazvati nezadovoljstvo. Pravi motivatori, naglašava gosp. Blažinić, nalaze se dublje u ljudskoj psihi jer se odnose na djela i ponašanja uslijed kojih se zaposlenici osjećaju uspješnima, sigurnima i poštovanima.

Koji su to pravi motivatori, što sadržava strategija motiviranja i zadržavanja te zašto radnik nije trošak, nego kapital, saznat ćete na konferenciji.

Prijavite se!

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content