PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Kako „programatski tisak“ može spasiti digitalni marketing?

Činjenica je da digitalni sadržaji trenutačno ne funkcioniraju onako dobro kako su nekad funkcionirali jer potrošači za njih pokazuju smanjeno zanimanje. Za neke se radi o gubitku povjerenja, a drugima je jednostavno količina digitalnih sadržaja postala prevelika – zapravo tako ogromna da skraćuje raspon pažnje prosječnog potrošača na svega osam sekundi. A i velik je dio tog sadržaja loš. Ako je primarni kanal za poruke vaše robne marke digitalan, imate problem.

Tisak vam daje konkurentsku prednost

U tim se okolnostima tisak vraća na mala vrata. Sve se više spominje i u novinskim naslovima jer su među robnim markama koje ga koriste neka od velikih imena u digitalnoj ekonomiji, poput Facebooka, Netflixa, Airbnba i Amazona. Svi su oni nedavno izdali tiskane časopise.

To rade i zato jer je tisak puno bolji za dopiranje do potrošača – za privlačenje pažnje i slanje određene poruke. U usporedbi s digitalnim medijima, tisak ima fizičku prisutnost.  Tisak nije samo ugodniji za oko i uho od digitalnih sadržaja, nego ima i neverbalnu snagu koja je puno učinkovitija od one digitalnih medija. Tisak dopire dublje u našu svijest i čak aktivira dio mozga za određivanje vrijednosti proizvoda.

Predstavljanje koncepta „tisak + piksel”

Bez obzira na to koliko je tiskani sadržaj snažan i dojmljiv, morate ga dizajnirati, odobriti, tiskati i distribuirati. To je točno, ali manje važno nego što mislite, i to zahvaljujući programatskom tisku.

Kao što daje naslutiti oznaka „programatski“, taj je koncept povezan s programatskim marketingom (automatizirano nadmetanje u stvarnom vremenu za oglašavanje na internetu) i s programatskom poštom (kod koje se putem interakcije s korisnikom na internetu generira ciljani primjerak izravne pošte).

Programatski tisak spaja platforme za automatizaciju marketinga s krajnje automatiziranim produkcijskim tijekovima rada digitalnog tiska. Isti ažurni podaci o korisniku pomoću kojih se šalju poruke e-pošte ili aktivira oglas s banerom koriste se za generiranje personalizirane datoteke za tisak koja sadrži emocionalno privlačne i visokokvalitetne otiske za potencijalne kupce, i to obično unutar 24 sata.

Mmogućnosti sežu puno dalje od jednostavnih izravnih poruka. Možete koristiti cijeli niz promotivnih tiskanih materijala: brošure, kataloge, „magaloge“, korisničke časopise, knjige o robnim markama, newslettere i slično.

Jeste li spremni uključiti se u program?

Kombinacija „tisak + piksel“ nije visokoparna znanost: rješenja za automatizaciju marketinga stvorena su tako da se integriraju sa širokom lepezom alata, uključujući digitalni tisak. A postoji puno davatelja usluga tiska (PSP-ova) s automatiziranim tijekovima rada koji će vam rado pomoći.

No, prije nego što ih nazovete, stanite malo i razmislite gdje – i kako – možete najbolje dodati tisak svojim marketinškim aktivnostima. Uz pretpostavku da već imate implementirano neko rješenje za automatizaciju marketinga, neka od pitanja za početak mogu biti sljedeća:

  • Koliko dobro funkcionira vaša platforma za automatizaciju marketinga? Što funkcionira dobro, a što bi se trebalo poboljšati?
  • Koji povrat ulaganja postižemo? Je li u rangu sa standardom u branši?
  • Koliko su detaljni naši podaci o korisnicima? Iskorištavamo li ih maksimalno?
  • I što je najvažnije, gdje bismo u tu kombinaciju mogli dodati tisak? Koji bi proizvodi i usluge doista mogli profitirati od promocije putem tiska?.

Canon vam može pomoći sa svime. Naša uloga kao vodećeg davatelja rješenja digitalnog tiska uključuje povezivanje vlasnika robnih marki i davatelja usluga tiska radi prepoznavanja velikih prilika koje otvara programatski tisak, kao i donošenje najbolje strategije za njihovo iskorištavanje.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content