Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Kako „programabilna štampa“ može spasiti digitalni marketing?

Činjenica je da digitalni sadržaji trenutno ne funkcionišu onako dobro kako su nekad funkcionisali jer potrošači pokazuju smanjeno interesovanje. Za neke je reč o gubitku poverenja, a drugima je jednostavno količina digitalnih sadržaja postala prevelika – zapravo toliko velika da ograničava raspon pažnje prosečnog potrošača na svega osam sekundi. A i dobar deo tog sadržaja je loš. Ako je primarni kanal za poruke vašeg brenda digitalan, imate problem.

Štampa vam daje konkurentsku prednost

U tim se okolnostima štampa vraća na mala vrata. Sve se više spominje i u novinskim naslovima jer su među brendovima koji je koriste nalaze neka od velikih imena u digitalnoj ekonomiji, poput Facebooka, Netflixa, Airbnba i Amazona. Svi su oni nedavno izdali štampane časopise.

To rade i zato jer je štampa puno bolja za dolazak do potrošača – za privlačenje pažnje i slanje određene poruke. U poređenju sa digitalnim medijima, štampa ima fizičku prisutnost.  Štampa nije samo privlačnija za oko i uho od digitalnih sadržaja, već ima i neverbalnu snagu koja je puno efikasnija od one koju nude digitalni mediji. Štampa prodire dublje u našu svest i čak aktivira deo mozga za određivanje vrednosti proizvoda.

Predstavljanje koncepta „štampa + piksel”

Bez obzira na to koliko je štampani sadržaj snažan i upečatljiv, morate ga dizajnirati, odobriti, štampati i distribuirati. To je tačno, ali manje važno nego što mislite, i to zahvaljujući programabilnoj štampi.

Kao što se može naslutiti, oznaka „programabilan“, sam koncept, povezan je sa programabilnim marketingom (automatizovano nadmetanje u stvarnom vremenu za oglašavanje na internetu) i sa programabilnom poštom (kod koje se putem interakcije s korisnikom na internetu generiše ciljani primerak direktne pošte).

Programabilna štampa spaja platforme za automatizaciju marketinga s krajnje automatizovanim proizvodnim tokovima rada digitalne štampe. Isti ažurni podaci o korisniku pomoću kojih se šalju poruke e-pošte ili aktivira oglas s banerom koriste se za generisanje personalizovane datoteke za štampu koja sadrži emocionalno privlačne i visokokvalitetne otiske za potencijalne kupce, i to obično unutar 24 sata.

Mogućnosti sežu puno dalje od jednostavnih direktnih poruka. Možete koristiti niz promotivnih štampanih materijala: brošure, kataloge, „magaloge“, korisničke časopise, knjige o brendovima, newslettere i slično.

Da li ste spremni da se uključite u program?

Kombinacija „štampa + piksel“ nije velika nauka: rešenja za automatizaciju marketinga stvorena su tako da se integrišu sa širokom lepezom alata, uključujući digitalnu štampu. A postoji puno pružaoca usluga štampe (PSP-ova) s automatizovanim tokovima rada koji će vam rado pomoći.

No, pre nego što ih nazovete, stanite malo i razmislite gde – i kako – možete najbolje dodati štampu svojim marketinškim aktivnostima. Uz pretpostavku da već imate implementirano neko rešenje za automatizaciju marketinga, neka od pitanja za početak mogu biti sledeća:

  • Koliko dobro funkcioniše vaša platforma za automatizaciju marketinga? Šta funkcioniše dobro, a što bi trebalo da se poboljša?
  • Koji povraćaj ulaganja postižemo? Da li  je u rangu sa standardom u branši?
  • Koliko su detaljni naši podaci o korisnicima? Da li ih maksimalno koristimo?
  • I što je najvažnije, gde bismo u tu kombinaciju mogli da dodamo štampu? Koji bi proizvodi i usluge zaista mogli da profitiraju od promocije putem štampe?

Canon može da vam pomogne sa svim. Naša uloga kao vodećeg davaoca rešenja digitalne štampe uključuje povezivanje vlasnika robnih marki i davaoca usluga štampe radi prepoznavanja velikih prilika koje otvara programabilna štampa, kao i donošenje najbolje strategije za njihovo korišćenje.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content