Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Kartonska ambalaža i digitalni tisak – kako dosegnuti šire razine primjene?

Digitalni tisak već dugo obećava značajnu transformaciju vezanu uz tisak kartonske ambalaže. Postignut je značajan napredak, ali digitalni tisak danas još uvijek rješava tek manji dio potreba. Potrebni su novi pristupi kako bi se proširio doseg i vrijednost digitalno tiskane ambalaže od valovitog kartona.

Transformacija digitalnog tiska u industriji kartona obećanje je koje čeka da se dogodi već niz godina. Jedan od razloga kašnjenja može biti taj što se industrija percipira kao da ima monolitan skup potreba, pri čemu je digitalni tisak promoviran kao generičko rješenje koje bi trebalo odgovarati svim tim potrebama. No, potrebe kartonske ambalaže i rješenja digitalnog tiska nisu iste.

Stvarnost je mnogo složenija. Do određenog napretka u pojedinim slučajevima upotrebe digitalnog tiska na valoviti karton je došlo. Primjerice u proizvodnji visokokvalitetnih grafika, uzoraka, mock-up-ova, tiska malih naklada, velikih formata i obostranog ispisa. No, još uvijek postoje potrebe za personalizacijom ili varijabilnim podacima gdje nije došlo do željene transformacije. Bez obzira na napredak, digitalni tisak još uvijek pokriva samo dio ukupnog tržišta kartonske ambalaže. Da bi se to promijenilo, moramo se zapitati “zašto” i na kraju riješiti mnoge nedostatke koji danas postoje.

Najveći nedostaci digitalnog tisak kod tisak kartonske ambalaže

Općenito, digitalna rješenja za tisak ne zadovoljavaju sve kombinacije podloga, ploča i oblika. Posebni zahtjevi tiskanog proizvoda kao što su zadržavanja tinte, boja, overprint laka, koeficijenta trenja, trajnost i mogućnost lijepljenja igraju ulogu u tome što može ili ne može biti postignuto određenim digitalnim tiskarskim rješenjem.

Specifična ograničenja tiska mogu značiti da se nešto može napraviti u ograničenim količinama ili određenim situacijama, ali ne može biti napravljeno u velikim nakladama i ostati isplativo.

Digitalni tisak trebao je i još uvijek treba pojednostaviti, optimizirati i ubrzati cjelokupni grafički proces u industriji valovite ambalaže. Digitalni tisak na valovitom kartonu najviše je uspio u područjima koja su tražila promjene, uključujući izradu uzorka, maketa, displaya i vrlo malih naklada. Međutim, da bi zauzeo veći dio tržišta, digitalni tisak mora se uhvatiti u koštac s onim što analogni tisak svakodnevno dobro obavlja.
Postupno je fino podešen kako bi pružio kvalitetu, produktivnost, pouzdanost, očekivani životni vijek opreme i strukturu troškova koju tržište danas prepoznaje. Digitalni tisak mora učiniti nešto bolje ili drugačije kako bi pružio veću vrijednost od analognog.

Konačno, digitalni tisak mora uzeti u obzir makro trendove i potrebe sutrašnjice. Makro trendovi uključuju brzu izmjenu poslova, male naklade, učinkovitost opskrbnog lanca, e-trgovinu, malu težinu, održivost i automatizaciju. Njihovo ispunjavanje moglo bi digitalna rješenja učiniti privlačnijim u budućnosti.

Struktura troškova jedan od nedostataka

Glavni problem s digitalnim tiskom su proizvodni troškovi za određene naklade u usporedbi s analognom alternativom. Da bi digitalni tisak postao šire prihvaćen, mora gledati dalje od samo troškova potrošnog materijala. Mora razmotriti smanjenje ukupnih troškova u lancu vrijednosti, uključujući troškove rada, održavanja, kapitala, vijek trajanja i sve druge dijelove koji se mogu optimizirati.

Općenito, digitalni tisak ima veliki problem s amortizacijom ukupnih rješenja koja podržavaju potreban kapital i infrastrukturu. Naravno, za određene, već identificirane, dijelove tržišta digitalni tisak može funkcionirati i dodati vrijednost. Međutim, da bi dobio veći obujam posla, mora dodati novu vrijednost i/ili poboljšati strukturu troškova kako bi se natjecao s optimiziranim analognim procesima.

Ohrabrujuće je vidjeti da se razvija sljedeća generacija rješenja koja će, nadamo se, pomoći uvođenju nekih od potrebnih poboljšanja za širenje segmenata gdje digitalno može dodati vrijednost.

Za sve one koji zagovaraju digitalni tisak i što može transformirati u industriji valovite ambalaže, tempo napretka je istovremeno i ohrabrujuć i razočaravajuć. Postoje izvrsne oaze uspjeha, isto tako ima još puno posla koji treba obaviti kako bi se došlo do potpune transformacije. No, ta poboljšanja i nova rješenja ne mogu doći dovoljno brzo. Bit će, stoga, uzbudljivo vidjeti što donosi drupa 2024. kako bi se dodatno potaknula digitalna transformacija industrije.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content