PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Kartonska ambalaža i digitalna štampa – kako doći do širih nivoa primene?

Digitalna štampa odavno obećava značajnu transformaciju vezanu za štampanje kartonske ambalaže. Ostvaren je značajan napredak, ali digitalna štampa danas još uvek rešava samo mali deo potreba. Potrebni su novi pristupi da se proširi domet i vrednost digitalno štampane valovite ambalaže.

Transformacija digitalne štampe u industriji kartona je obećanje koje se čeka već dugi niz godina. Jedan od razloga za kašnjenje može biti to što se smatra da industrija ima monolitan skup potreba, pri čemu se digitalna štampa promoviše kao generičko rešenje koje treba da odgovara svim tim potrebama. Međutim, potrebe za kartonskom ambalažom i rešenjima za digitalnu štampu nisu iste.

Realnost je mnogo složenija. Postignut je određeni napredak u nekim slučajevima korišćenja digitalne štampe na valovitom kartonu. Na primer, u proizvodnji visokokvalitetnih grafika, uzoraka, maketa, štampanje malih tiraža, velikih formata i dvostrano štampanje. Međutim, i dalje postoje potrebe za personalizacijom ili promenljivim podacima tamo gde nije došlo do željene transformacije. Bez obzira na napredak, digitalna štampa i dalje pokriva samo deo ukupnog tržišta kartonske ambalaže. Da bismo ovo promenili, moramo se zapitati „zašto“ i konačno rešiti mnoge nedostatke koji danas postoje.

Najveći nedostaci digitalne štampe su štampanje kartonske ambalaže

Generalno, rešenja za digitalnu štampu ne zadovoljavaju sve kombinacije podloga, ploča i oblika. Specifični zahtevi štampanog proizvoda kao što su zadržavanje mastila, boja, overprint  laka, koeficijent trenja, izdržljivost i lepljivost igraju ulogu u tome šta se može ili ne može postići određenim rešenjem za digitalnu štampu.

Specifična ograničenja štampanja mogu značiti da se nešto može napraviti u ograničenim količinama ili u određenim situacijama, ali ne može biti napravljeno u velikim količinama i da ostane profitabilno.

Digitalna štampa bi trebalo i još uvek treba da pojednostavi, optimizuje i ubrza ceo grafički proces u industriji valovitog pakovanja. Digitalna štampa na valovitom kartonu bila je najuspešnija u oblastima koje su zahtevale promene, uključujući proizvodnju uzoraka, makete, displeje i veoma male serije. Međutim, da bi zauzela veći udeo na tržištu, digitalna štampa mora da se pozabavi onim što analogno štampanje dobro radi na dnevnoj bazi.

Postepeno je fino podešen kako bi pružio kvalitet, produktivnost, pouzdanost, očekivani životni vek opreme i strukturu troškova koju tržište danas prepoznaje. Digitalno štampanje mora da uradi nešto bolje ili drugačije da bi pružilo više vrednosti od analognog.

Konačno, digitalna štampa mora uzeti u obzir makro trendove i potrebe sutrašnjice. Makro trendovi uključuju brzi obrt, male tiraže, efikasnost lanca snabdevanja, e-trgovinu, malu težinu, održivost i automatizaciju. Njihovo ispunjavanje moglo bi digitalna rešenja učiniti privlačnijima u budućnosti.

Jedan od nedostataka je struktura troškova

Glavni problem digitalne štampe su proizvodni troškovi za određene serije u poređenju sa analognom alternativom. Da bi digitalna štampa postala šire prihvaćena, ona mora da gleda dalje od samo troškova potrošnog materijala. Mora razmotriti smanjenje ukupnih troškova u lancu vrednosti, uključujući troškove rada, održavanja, kapitala, životnog veka i sve druge delove koji se mogu optimizovati.

Generalno, digitalna štampa ima veliki problem sa amortizacijom ukupnih rešenja koja podržavaju potreban kapital i infrastrukturu. Naravno, za određene, već identifikovane delove tržišta, digitalna štampa može da funkcioniše i da doda vrednost. Međutim, da bi dobio veći udeo u posla, mora dodati novu vrednost i/ili poboljšati strukturu troškova kako bi se takmičio sa optimizovanim analognim procesima.

Ohrabrujuće je videti da se razvija sledeća generacija rešenja koja će, nadamo se, pomoći da se uvedu neka od neophodnih poboljšanja u segmentima koji se šire u kojima digitalno može da doda vrednost.

Za one koji se zalažu za digitalnu štampu i šta ona može da transformiše industriju valovitog pakovanja, tempo napretka je i ohrabrujući i razočaravajući. Postoje odlične oaze uspeha, ali ima još mnogo posla da se uradi da bi se došlo do potpune transformacije. Ali ova poboljšanja i nova rešenja ne mogu doći dovoljno brzo. Zbog toga će biti uzbudljivo videti šta drupa 2024 donosi za dalje pokretanje digitalne transformacije industrije.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content