PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Kako napraviti iskorak na inozemna tržišta?

Ako zanemarimo pandemiju, vjerujemo da ćete se složiti da je pristup globalnom tržištu danas lakši nego ikad prije. Potencijal koji leži van granica domaćeg tržišta svakom bi poduzetniku trebao biti primamljiv izazov. Unatoč tome, broj tvrtki koje se odlučuju na izvoz još je uvijek mali.

No, da se na europskom pa i svjetskom tržištu može uspjeti pokazat će vam gosti nove epizode Print Magazinova You Tube serijala „Let’s talk about“.

O tome kako napraviti iskorak na inozemna tržišta razgovarali smo s gosp. Kristijanom Cirimotićem, vlasnikom i direktorom tvrtke Printeo iz Zagreba te gosp. Goranom Gagićem,  vlasnikom i direktorom tvrtke X-Tema iz Beograda.

Dvije različite uspješne priče

Ulazak Hrvatske u EU bio je presudan trenutak za tvrtku Printeo. Kako nam je rekao gosp. Cirimotić, otvorilo se jedno veliko tržište i odmah su krenuli s opsežnim pripremama za nastup na europskom tržištu. Pripreme su, uz odličnu tehnologiju uključivale i neka specifična znanja, primjerice znanja stranih jezika.

Put tvrtke X-Tema bio je nešto drugačiji jer Srbija još nije članica EU, a vremena za čekanje, kako kaže gosp. Gagić, nema puno. Analizirali su svjetska tržišta, putovali po sajmovima i zaključili da je za početak najbolje  krenuti s izlaganjem na europskim sajmovima. Krenuli su s frankfurtskim sajmom, koji je tematski bio najbliži onome čime se bave i tu su dobili prve kupce. Tako je krenulo.

Tvrtka X-Tema na inozemnim tržištima prisutna je s proizvodima iz segmenta suvenira i gifta. Izvoz u zemlju EU danas čini 80% poslovanja, a počeli su prije 7 godina.

Izvoz u poslovanju tvrtke Printeo čini oko 25 do 30%, no i asortiman je drugačiji. Njihov izvoz vezan je uz POS materijale, velike formate te sve vrste proizvoda od pločastih materijala.

Koji su to elementi koji trebaju biti zadovoljeni da bi tvrtka uopće mogla napraviti taj iskorak? Što se sve mora poštivati za biti konkurentan? Jesu li cijene i marže doista veće?

Pogledajte u novoj epizodi na našem You Tube kanalu!

p.s. tu je i nekoliko zanimljivih savjeta za sve one koji se spremaju na ovaj iskorak!

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content