PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Let’s talk about: izlazak na inostrana tržišta

Ako zanemarimo pandemiju, verujemo da ćete se složiti da je pristup globalnom tržištu danas lakši nego ikad pre. Potencijal koji leži van granica domaćeg tržišta svakom bi preduzetniku trebalo da bude primamljiv izazov. Uprkos tome, broj kompanija koji se odlučuju na izvoz još uvek je mali.

Ali, da se na evropskom pa i svetskom tržištu može uspeti pokazaće vam gosti nove epizode Print Magazin You Tube serijala „Let’s talk about“.

O tome kako napraviti iskorak na inostrana tržišta, razgovarali smo s g. Kristijanom Cirimotićem, vlasnikom i direktorom kompanije Printeo iz Zagreba i g. Goranom Gagićem,  vlasnikom i direktorom kompanije X-Tema iz Beograda.

Dve različite uspešne priče

Ulazak Hrvatske u EU bio je presudan trenutak za kompaniju Printeo. Kako nam je rekao g. Cirimotić, otvorilo se jedno veliko tržište i odmah su krenuli s opsežnim pripremama za nastup na evropskom tržištu. Pripreme su, uz odličnu tehnologiju uključivale i neka specifična znanja, npr znanja stranih jezika.

Put kompanije X-Tema bio je nešto drugačiji jer Srbija još nije članica EU, a vremena za čekanje, kako kaže g. Gagić, nema puno. Analizirali su svetska tržišta, putovali po sajmovima i zaključili da je za početak najbolje  krenuti s izlaganjem na evropskim sajmovima. Krenuli su s frankfurtskim sajmom, koji je tematski bio najbliži onome čime se bave i tu su dobili prve kupce. Tako je krenulo.

Kompanija X-Tema na inostranim tržištima je prisutna s proizvodima iz segmenta suvenira i gifta. Izvoz u zemlju EU danas čini 80% poslovanja, a počeli su pre 7 godina.

Izvoz u poslovanju kompanije Printeo čini oko 25 do 30%, no i asortiman je drugačiji. Njihov izvoz vezan je za POS materijale, velike formate i sve vrste proizvoda od pločastih materijala.

Koji su to elementi koji treba da se zadovolje da bi kompanija uopšte mogla da napravi taj iskorak? Što sve mora da se poštuje da bismo bili konkurentni? Da li su cene i marže zaista veće?

Pogledajte u novoj epizodi na našem You Tube kanalu!

p.s. tu je i nekoliko zanimljivih saveta za sve one koji se spremaju na ovaj iskorak!

Gumb-za-e-newsletter-2
Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content