Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Nano-solventni tisak – za specijalne i zahtjevne zadatke

Nano-solventnu tehnologiju tiska nismo do sada imali priliku vidjeti uživo u našoj regiji. Beogradska tvrtka Graphcom to je omogućila posjetiteljima sajma  Grafima. Predstavili su, naime, rješenja poljske tvrtke Imago koja već 10-ak godina ovu tehnologiju donosi na tržište.

Nano-solventni ispis varijacija je ink jet tiska koji koristi pigmente obojene prahom promjera manjeg od 100nm. Inovativne nano-tinte prodiru u strukturu materijala, čineći otisak otpornijim na mehanička i kemijska oštećenja. Tinta koja prodire duboko u proizvod ne može se detektirati i ne stvara sloj na površini otiska. Istovremeno, otisci su prirodni i prilagođavaju se strukturi podloge. Kao rezultat toga, nanosolventni ispis se koristi svugdje gdje UV LED pisači nisu dovoljni.


Kako funkcionira nano-solventni tisak objasnila nam je gđa Milena Karić, iz tvrtke Grapchom.
Kako je rekla, radi se o tehnologiji koja koristi anodizirani aluminij. Anodizacija aluminija je elektrokemijski proces kojim se stvara zaštitni oksidni sloj na površini aluminija. Na printer se stavlja VSG modul opremljen vakuumskim stolom i funkcijom kontrole temperature koji pomaže da se pore kod anodiziranog aluminija dodatno  otvore uslijed čega nano-solventna tehnologija ulazi u materijal.
Kada se napravi otisak, cijeli arak ide u tzv. processing bar gdje se pod temperaturom od 0 stupnjeva i uz korištenje destilirane vodu pore zatvore. Modul omogućuje ispis na materijale zahtjevne za tisak. Na kraju se dobije apsolutno neuništiv otisak.

Kako ti izgleda, pogledajte u Print Reportu na Print Magazin YouTube kanalu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content