PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Nano-solventni tisak – za specijalne i zahtjevne zadatke

Nano-solventnu tehnologiju štampe do sada nismo imali priliku da vidimo uživo u našem regionu. Kompanija Graphcom iz Beograda upravo je to omogućila posetiocima tokom sajma Grafime. Naime, predstavili su rešenja poljske kompanije Imago, koja ovu tehnologiju već 10. godinu donosi na tržište.

Nano-solventna štampaje varijacija ink jet štampe koja koristi pigmente obojene prahovima prečnika manjeg od 100 nm. Inovativne nano-tinte prodiru u strukturu materijala, čineći štampu otpornijom na mehanička i hemijska oštećenja. Mastilo koje prodire duboko u proizvod ne može se otkriti i ne formira sloj na površini otiska. Istovremeno, otisci su prirodni i prilagođavaju se strukturi podloge. Kao rezultat toga, nanosolventna štampa se koristi svuda gde UV LED štampači nisu dovoljni.

Gospođa Milena Karić, iz kompanije Grapchom, objasnila je kako funkcioniše nano-solventna štampa.

Kako je rekla, reč je o tehnologiji koja koristi anodizovani aluminijum. Eloksacija aluminijuma je elektrohemijski proces koji stvara zaštitni sloj oksida na površini aluminijuma. Na štampač je postavljen VSG modul opremljen vakuumskim stolom i funkcijom kontrole temperature, što pomaže da se pore eloksiranog aluminijuma dodatno otvore, usled čega tehnologija nano-rastvarača ulazi u materijal.

Kada se napravi otisak, ceo tabak ide u tzv processing bar  gde se pod temperaturom od 0 stepeni i uz upotrebu destilovane vode zatvaraju pore. Modul omogućava štampanje na materijalima koji su zahtevni za štampu. Na kraju se dobija apsolutno neuništiv otisak.

Pogledajte kako  to izgleda u Print Reportu na Print Magazin YouTube kanalu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content