Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Nanografski tiskarski uređaji

Nova stranica za učinkovit i profitabilan tisak?

Nanografski tisak kombinira karakteristike offset tiska s prilagodljivošću digitalnog tiska. Više ne moramo birati između svestranosti digitalnog tiska i vrlo niskih troškova po stranici te visoke produktivnosti offset tiska. Nanografijom dobivamo oboje.

 

 

Kratka evolucija nanografije Okruženi smo offset tiskovinama koje godišnje prihoduju u svijetu 800 miljardi dolara. Digitalni tisak ubrzano zamjenjuje mnoge tradicionalno tiskane proizvode. Što to znači za budućnost? U današnje vrijeme digitalni tisak uzima vrlo mali postotak u ukupnom prihodu. Da bi uistinu uzeo veći dio kolača, digitalni tisak mora biti konkurentan kvalitetom, brzinom, cijenom, veličinom formata te sposobnošću ispisa na sve vrste materijala. Danas industrija nudi uređaje sposobne za ispis na gotovo sve materijale, a digitalni tisak doživljava eksplozivan rast prihoda. Trenutno se godišnje u svijetu tiska 50 biljardi stranica od čega samo 2% digitalnim tehnikama. Nanografija priprema revoluciju i želi preuzeti vodstvo u području ispisa od 5000 do 30000 stranica. Klasične tehnike digitalnog tiska nisu dorasle cijenom ni brzinom offset strojevima u ovom segmentu tiska. Nanografija to mijenja.

 

Komori i EFI uskočili u igru Nakon predstavljanja projekta na Drupi 2012, Landa grupa je nastavila sa razvojem tehnologije i priprema prve komercijalne uređaje Landa S10 u zadnjem kvartalu 2014. godine. Stotinjak testnih uređaja je već u upotrebi i znanstvenici Landa grupe rade poboljšanja temeljena na iskustvima korisnika. Ozbiljnost samog projekta potvrđuju i respektabilne tvrtke koje su uključene u projekt Nanografije.  Proizvodnju nanografskih tiskarskih uređaja preuzima ugledan svjetski proizvođač tiskarskih strojeva Komori iz Japana. Landa grupa će isporučivati tehnologiju i tintu a Komori hardware. Tvrtka EFI Fiery se također uključila u ovaj projekt sa rip software-om za nanografske tiskarske uređaje. Nemamo informacije da ijedan nanografski printer dolazi u Hrvatsku, ali vjerujemo da ćemo u kratkom vremenu biti svjedoci relativno velikih promjena kod naših tiskara jer samo ulaganjem u tehnologiju možemo biti konkurentni na otvorenom nam Europskom tržištu.

 

Princip rada nanografije Kod nanografije se radi o Inkjet-sistemu koji radi sa posebnim „nanoink“ tintama. Ove tinte, bazirane na vodenoj bazi, koriste pigmente veličine nekoliko nanometara a istodobno imaju i odlična svojstva apsorpcije i remisije svjetlosti. Prema izjavama proizvođača, ovom se tintom mogu dobiti vrlo oštri, sitni rasteri. Izuzetno vjerne boje otiska omogućene su korištenjem većeg CMYK raspona boja nego što je to bilo moguće korištenjem dosadašnjih tehnologija tiska. Uz debljinu boje od samo pola mikrometra, ovim se postupkom dobiva znatno tanji sloj boje nego kod offset-tiska što opet rezultira manjom cijenom otiska. Tome doprinosi i činjenica da za prijenos tiska nije potreban dodatni medij za prijenos, kao na primjer ploče kod offset-tiska, niti dodatno tretiranje površine na koju se otisak prenosi. Sam postupak tiska relativno je jednostavan. Korištenjem i do osam boja, negativ se Inkjet Ejektorima (koji su vrlo slični glavama) nanosi na grijani gumeni valjak. Kako tinte sadrže vrlo malo vode, ona odmah isparava u doticaju sa ugrijanim valjkom te ostaje samo 500 nanometara debeo film koji se, bez ikakvih ostataka, prenosi direktno na papir. Kako se ne zagrijava papir nego samo valjak, papir može odmah dalje u obradu. Polimerni film prilikom prenošenja samo neznatno ulazi u strukturu medija na koji se prenosi jer praktički ne sadrži vlagu. Usprkos tome drži se, slično kao naljepnica, na gotovo svakoj podlozi. Tako je moguć tisak kako na papir, tako i na površine bez apsorpcijskih svojstava. Moguć je dakle otisak na jeftinije materijale, bez gubitka kvalitete otiska.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content