Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Njemački tiskari unatoč poboljšanju strahuju što donosi kraj godine

Nakon što se poslovna klima u njemačkoj tiskarskoj industriji u srpnju izvanredno popravila, nažalost u kolovozu se ponovno ohladila, pokazuju to rezultati njemačkog saveznog udruženja za tisak i medije (bvdm). Indeks poslovne klime koji je izračunao bvdm u kolovozu je pao  4,8% u odnosu na prethodni mjesec i zabilježio je pad prvi put u posljednja tri mjeseca. Kao rezultat toga, indeks je sada 8,2% ispod vrijednosti iz prethodne godine, no još uvijek, s 90,1 bodova,  9 bodova iznad desetogodišnjeg minimuma koji je zabilježen u travnju ove godine.

U kolovozu su njemačke tiskarske i medijske kuće ipak ocijenile svoju trenutnu poslovnu situaciju nešto boljom nego prethodnog mjeseca. Međutim, svoju poslovnu situaciju koja se očekuje u sljedećih šest mjeseci ocjenjuju vidno lošijom nego u srpnju. Vrijednosti trenutne i očekivane poslovne situacije određuje razvoj poslovne klime, što je dobar vodeći pokazatelj za razvoj proizvodnje u tiskarskoj i medijskoj industriji.

Čak iako postupno rastuća potražnja za tiskarskim uslugama postupno smanjuje međugodišnji pad, može se primijetiti da su poduzetnici uglavnom nezadovoljni svojom trenutnom situacijom, a poboljšanje poslovne situacije trenutno je na niskoj razini. Samo 10% tvrtki u kolovozu ocijenilo je svoju trenutnu poslovnu situaciju dobrom, dok je 42% njih reklo da nije zadovoljno.

Činjenica da je poslovna klima zahladila unatoč poboljšanju poslovne situacije posljedica je znatno manjeg samopouzdanja tiskara u pogledu njihova budućeg poslovnog razvoja. Visoka volatilnost indeksa očekivanja, koja se mogla primijetiti u posljednjih pet mjeseci, prije svega ilustrira trajnu nesigurnost poduzetnika u vezi s pandemijom koronavirusa, što im otežava procjenu daljnjeg tijeka poslovnog razvoja. Tako je oko 27% ispitanih izjavilo da će se njihova poslovna situacija pogoršati u sljedećih šest mjeseci, dok isti toliki postotak očekuje povoljan razvoj poslovanja.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content