PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Njemački tiskari unatoč poboljšanju strahuju što donosi kraj godine

Nakon što se poslovna klima u njemačkoj tiskarskoj industriji u srpnju izvanredno popravila, nažalost u kolovozu se ponovno ohladila, pokazuju to rezultati njemačkog saveznog udruženja za tisak i medije (bvdm). Indeks poslovne klime koji je izračunao bvdm u kolovozu je pao  4,8% u odnosu na prethodni mjesec i zabilježio je pad prvi put u posljednja tri mjeseca. Kao rezultat toga, indeks je sada 8,2% ispod vrijednosti iz prethodne godine, no još uvijek, s 90,1 bodova,  9 bodova iznad desetogodišnjeg minimuma koji je zabilježen u travnju ove godine.

U kolovozu su njemačke tiskarske i medijske kuće ipak ocijenile svoju trenutnu poslovnu situaciju nešto boljom nego prethodnog mjeseca. Međutim, svoju poslovnu situaciju koja se očekuje u sljedećih šest mjeseci ocjenjuju vidno lošijom nego u srpnju. Vrijednosti trenutne i očekivane poslovne situacije određuje razvoj poslovne klime, što je dobar vodeći pokazatelj za razvoj proizvodnje u tiskarskoj i medijskoj industriji.

Čak iako postupno rastuća potražnja za tiskarskim uslugama postupno smanjuje međugodišnji pad, može se primijetiti da su poduzetnici uglavnom nezadovoljni svojom trenutnom situacijom, a poboljšanje poslovne situacije trenutno je na niskoj razini. Samo 10% tvrtki u kolovozu ocijenilo je svoju trenutnu poslovnu situaciju dobrom, dok je 42% njih reklo da nije zadovoljno.

Činjenica da je poslovna klima zahladila unatoč poboljšanju poslovne situacije posljedica je znatno manjeg samopouzdanja tiskara u pogledu njihova budućeg poslovnog razvoja. Visoka volatilnost indeksa očekivanja, koja se mogla primijetiti u posljednjih pet mjeseci, prije svega ilustrira trajnu nesigurnost poduzetnika u vezi s pandemijom koronavirusa, što im otežava procjenu daljnjeg tijeka poslovnog razvoja. Tako je oko 27% ispitanih izjavilo da će se njihova poslovna situacija pogoršati u sljedećih šest mjeseci, dok isti toliki postotak očekuje povoljan razvoj poslovanja.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content