Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Usprkos poboljšanju, Nemački štampari strahuju šta donosi kraj godine

Nakon što se poslovna klima u nemačkoj štamparskoj industriji u julu izvanredno popravila, nažalost, u avgustu se ponovno pogoršala, pokazuju rezultati nemačkog Saveznog udruženja za štampu i medije (bvdm). Indeks poslovne klime koji je bvdm izračunao, u avgustu je pao  4,8% u odnosu na prethodni mesec i zabeležio je pad prvi put u poslednja tri meseca. Kao rezultat toga, indeks je sada 8,2% ispod vrednosti iz prethodne godine, ali još uvek, s 90,1 bodova, tj. 9 bodova iznad desetogodišnjeg minimuma koji je zabeležen u aprilu ove godine.

U avgustu su nemačke štamparske i medijske kuće ipak ocenile svoju trenutnu poslovnu situaciju nešto boljom nego prethodnog meseca. Međutim, poslovnu situaciju koja se očekuje u sledećih šest meseci ocenjuju vidno lošijom nego u julu. Vrednosti trenutne i očekivane poslovne situacije određuje razvoj poslovne klime, što je dobar vodeći pokazatelj za razvoj proizvodnje u štamparskoj  i medijskoj industriji.

Čak iako postepeno rastuća potražnja za štamparskim uslugama polako smanjuje međugodišnji pad, može da se primeti da su preduzetnici uglavnom nezadovoljni svojom trenutnom situacijom, a poboljšanje poslovne situacije trenutno je na niskom nivou. Samo 10% kompanija u avgustu ocenilo je svoju trenutnu poslovnu situaciju dobrom, dok je 42% njih izjavilo da nije zadovoljno.

Činjenica da je poslovna klima zahladnela uprkos poboljšanju poslovne situacije, posledica je znatno manjeg samopouzdanja štampara u pogledu njihovog budućeg poslovnog razvoja. Visoka volatilnost indeksa očekivanja, koja je mogla da se primeti u poslednjih pet meseci, odraz je pre svega trajne nesigurnosti preduzetnika u vezi sa pandemijom korona virusa, što im otežava procenu daljeg toka poslovnog razvoja. Tako je oko 27% ispitanika izjavilo da će se njihova poslovna situacija pogoršati u sledećih šest meseci, dok isti toliki procenat očekuje povoljan razvoj poslovanja.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content