Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Održan seminar Nova pravila za ambalažu – nova rješenja u produkciji

Da je ambalaža tema koja trenutno drži jedno od prva tri mjesta kada je riječ o ekologiji, optimizaciji i racionalizaciji proizvodnje potvrdio je i 3. Kaligrafov seminar o ambalaži održan 11. 4. 2024. u Zagrebu. Tema seminara bile su velike promjene koje donosi nova EU Uredba o ambalaži i ambalažnom otpadu (PPWR – Packaging and Packaging Waste Regulation). Ne čudi stoga što je većina sudionika seminara bila upravo iz proizvodnih tvrtki, pogotovo prehrambenih.

O čemu se radi? Novi europski propisi o ambalaži postavljaju standarde koji zahtijevaju smanjenje negativnog utjecaja na okoliš i potiču inovacije u proizvodnji ambalaže te korektan pristup potrošačima. Traže se nova rješenja, materijali i racionalizacija proizvodnje ambalaže. Rijetko je koji dio novog EU zakona podigao ovoliku prašinu kao PPWR. Politički sporazum o Uredbi o ambalaži i ambalažnom otpadu postignut je, ali još ništa nije konačno. Unatoč postignutom sporazumu, rasprave ne jenjavaju. Dok jedni slave napredak u održivosti, drugi upozoravaju na moguće trgovinske konflikte i negativne ekološke posljedice. No, prema svemu sudeći, Uredba bi već krajem travnja mogla biti usvojena.

O tome što će Uredba donijeti govorio je Miljenko Pekić, voditelj operacija u Vlahović grupi. S obzirom na opseg i kompleksnost dokumenta, g. Pekić naglasio je kako je njegovo izlaganje informativnog karaktera i više formirano kao vodič kroz novu Uredbu. Za sve detaljne i točne tvrdnje, naglasio je, potrebno konzultirati službeni dokument u integralnom obliku. Ipak, njegovo je predavanje potaknulo aktivnu raspravu koja je pokazala da postoje mnogi aspekti u kojima je Uredba vrlo kontradiktorna ili pak nejasna. Svi se nadaju da će na jesen, kada se sprema i novo izdanje Kaligrafova seminara, slika biti puno jasnija.

Dizajnom i tiskom do ekološki prihvatljivije ambalaže

Miho Karolyi, osnivač i direktor grafičkog studija Kaligraf, ekspert za područje produkcije ambalaže, u vrlo zanimljivom predavanju izložio je kako se dizajnom i načinom tiska može proizvesti ekološki prihvatljivija ambalaža.

Pojasnivši prednosti i nedostatke različitih tehnika tiska te utjecaj pojedinih rješenja na CO2 otisak, g. Karolyi istaknuo je da je za uspješno projektiranje i optimizaciju ambalaže potrebno od početka razvoja dizajna pa do narudžbe ambalažnog materijala razmišljati o smanjenju broja boja. Detaljno je pojasnio zašto je pristup tiska u četiri boje (CMYK) prihvatljiv kao ekološki opravdana opcija. Kako je rekao, ne samo da je moguće prilično kvalitetno reproducirati dizajn i istovremeno uštedjeti na tiskovnim formama, već je i tiskarski proces ekonomičniji. Tiskara je u mogućnosti raditi više manjih serija s istim postavkama stroja i velikom uštedom u boji. Tako funkcionira dizajn ambalaže u službi ekologije.

Kako postići uštede u tisku?

U drugom bloku bilo je riječi o novim postignućima u tisku. Ivan Sošić, voditelj proizvodnje u Aluflexpack Grupi iznio zanimljive teze o Extended Color Gamut (ECG) tehnici. Naime, ECG proširuje tradicionalni četverobojni model (CMYK) tiska dodavanjem dodatnih boja, čime se povećava mogući raspon reprodukcije. Predstavio je i rezultate projekta ispitivanja mogućnosti ovakve tehnike te dokazao da je smanjivanje broja boja u tehnici dubokog tiska korištenjem ECG tehnologije moguće.

Kako je još moguće postići uštede u tisku i smanjenju CO2 otiska govorio je i Sanjin Hrvatin, izvršni direktor tvrtke Anilox. Predstavio je novi pristup laserskom graviranju valjaka za tisak.

Seminar je zaključio g. Karolyi, ustvrdivši kako je za ambalažu nastupilo vrijeme velikih promjena i kompromisa u kojima će proces upravljanja ambalažom umjesto dosadašnjeg klasičnog (linearnog) pristupa biti umrežen i cirkularan proces u kojem će biti potrebna potpuno drugačija suradnja.
Novi procesi upravljanja ambalažom uvjetovani novom EU regulativom uključuju sve dionike u cijeli proces, a ne samo u segmente njihove specijalizacije.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content