PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Održan seminar Nova pravila za ambalažu – nova rešenja u produkciji

Da je ambalaža tema koja trenutno zauzima jedno od prva tri mesta kada je u pitanju ekologija, optimizacija i racionalizacija proizvodnje, potvrdio je i 3. Kaligrafov seminar o ambalaži održan 11. aprila 2024. godine u Zagrebu.
Tema seminara bile su krupne promene koje donosi nova Uredba EU o ambalaži i ambalažnom otpadu (PPWR – Packaging and Packaging Waste Regulation). Stoga nije iznenađujuće što je većina učesnika seminara bila iz proizvodnih kompanija, posebno iz prehrambenog sektora.

O čemu je reč? Novi evropski propisi o ambalaži postavljaju standarde koji zahtevaju smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu i podstiču inovacije u proizvodnji ambalaže i fer pristup potrošačima. Traže se nova rešenja, materijali i racionalizacija proizvodnje ambalaže. Retko koji deo novog zakona EU podiže toliko prašine kao PPWR. Politički dogovor oko Uredbe o ambalaži i ambalažnom otpadu je postignut, ali još ništa nije konačno. Uprkos postignutom dogovoru, razgovori ne jenjavaju. Dok jedni slave napredak u održivosti, drugi upozoravaju na moguće trgovinske sukobe i negativne posledice po životnu sredinu. Međutim, po svemu sudeći, Uredba bi mogla da bude usvojena krajem aprila.

O tome šta će doneti Uredba, govorio je Miljenko Pekić, šef operacija u Vlahović grupi. S obzirom na obim i složenost dokumenta, gospodin Pekić je istakao da je njegovo izlaganje informativnog karaktera i više oblikovano kao vodič kroz novu Uredbu. Za sve detaljne i tačne tvrdnje, naglasio je, potrebno je konsultovati zvanični dokument u integralnom obliku. Ipak, njegovo predavanje je podstaklo aktivnu diskusiju koja je pokazala da postoji mnogo aspekata u kojima je Uredba veoma kontradiktorna ili nejasna. Svi se nadaju da će na jesen, kada se priprema i novo izdanje Kaligrafovog seminara, slika biti mnogo jasnija.

Dizajnom i štampom do ekološki prihvatljivije ambalaže

Miho Karolyi, osnivač i direktor grafičkog studija Kaligraf, stručnjak u oblasti proizvodnje ambalaže, u veoma interesantnom predavanju predstavio je kako se dizajnom i metodama štampanja može proizvesti ekološki prihvatljiva ambalaža.
Objašnjavajući prednosti i nedostatke različitih tehnika štampe i uticaj određenih rešenja na CO2 otisak, gospodin Karolyi je istakao da je za uspešan dizajn i optimizaciju ambalaže potrebno razmišljati o smanjenju broja boja od početka razvoja dizajna pa do narudžbine ambalažnog materijala. On je detaljno objasnio zašto je pristup štampanju u četiri boje (CMYK) prihvatljiv kao ekološki prihvatljiva opcija. Kako je rekao, ne samo da je moguće prilično kvalitetno reprodukovati dizajn i istovremeno uštedeti na štamparskim formama, već je i proces štampanja ekonomičniji. Štamparija je u mogućnosti da uradi nekoliko manjih serija sa istim podešavanjima mašine i velikom uštedom u boji. Ovako funkcioniše dizajn ambalaže u službi ekologije.

Kako postići uštede u štampi?

U drugom bloku govorilo se o novim dostignućima u štampi. Ivan Sošić, šef proizvodnje u Aluflexpack Grupi, izneo je zanimljive teze o o Extended Color Gamut (ECG) tehnici proširenog spektra boja (ECG). Naime, ECG proširuje tradicionalni četvorobojni model (CMYK) štampe dodavanjem dodatnih boja, čime se povećava mogući opseg reprodukcije. Takođe je predstavio rezultate projekta testiranja mogućnosti ove tehnike i dokazao da je smanjenje broja boja u tehnici duboke štampe EKG tehnologijom moguće.

O tome kako je još uvek moguće postići uštede u štampi i smanjiti CO2 otisak, govorio je Sanjin Hrvatin, izvršni direktor kompanije Anilox. On je predstavio novi pristup laserskom graviranju štamparskih valjaka.
Seminar je zaključio gdin Karolyi, rekavši da je došlo vreme velikih promena i kompromisa za ambalažu, u kome će proces upravljanja ambalažom, umesto dosadašnjeg klasičnog (linearnog) pristupa, biti umreženi i kružni proces u kome će biti potrebna sasvim drugačija saradnja.

Novi procesi upravljanja ambalažom uslovljeni novom regulativom EU obuhvataju sve zainteresovane strane u celom procesu, a ne samo u segmentima njihove specijalizacije.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content