Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Održivost u industriji tiska put je prema naprijed

Prema podacima Ujedinjenih Naroda, za otprilike 25 godina, odnosno do 2050. bit će potrebni resursi tri današnje planete ukoliko 9,7 milijardi ljudi, koliko se očekuje da će ih tada živjeti na Zemlji, bude željelo zadržati sadašnji način života. Tri planete nemamo. Znači da vrijeme za otrežnjenje i osvještavanje činjenice da na raspolaganju imamo resurse samo jedne planete Zemlja.
Zbog toga je iznimno važno shvatiti kako je potrebno da svatko učini svoj dio u očuvanju planete za buduće generacije. Grafička industrija nije iznimka.
Iz tog razloga, održivost je, u posljednjih nekoliko godina, postala puno više nego samo buzzword. Vidljivo je to i u industriji tiska u kojoj su inovacije i razvoj doveli do promjena kako bi se procesi i proizvodi učinili što održivijima. Razumijevanje i prihvaćanje održivih praksi u tisku stoga je nužnost kojom svi u ovoj industriji pokazuju i odgovornost prema planeti, ali i prema vlastitom poslovanju.

Što je održivost?

No, što je ustvari održivost? Iako svi imamo svoje neko razumijevanje tog pojma, nije na odmet opisati ga i objasniti, posebno u kontekstu tiskarske industrije.
Pojašnjenja je puno, no mogu se svesti na to da održivost u kontekstu tiska znači pristup i upotrebu prirodnih resursa na način koji zadovoljava ekonomske i poslovne potrebe, istovremeno ih čuvajući za buduće generacije. U tiskarskoj industriji postoji nekoliko smjerova održivosti, uključujući materijale i opremu za tisak, sam proces tiska te upravljanje otpadom.

Zašto postati održiviji?

Poboljšanje učinkovitosti i produktivnosti često se podudara upravo s usvajanjem održivih praksi.
Grafička industrija već dugo radi na smanjenju svog utjecaja na okoliš. S obzirom na to da poslovanje svake tvrtke u sektoru snažno ovisi o papiru, u interesu je svakog tiskara uvesti što ekološkije sustave i poboljšati svoju održivost.
Osim što je jedan od glavnih poslovnih ciljeva industrije, održivost je nešto što je vrlo blisko i kupcima. Istraživanja pokazuju da 82% potrošača želi kupovati i koristiti proizvode koji su ekološki prihvatljivi, dajući time svima u industriji tiska veliki poticaj da postanu „zeleni“ i usvoje ekološke pristupe. Suvremeni potrošač također preferira ekološki osviještene brendove. Prema nekim istraživanjima 66% potrošača i 75% milenijalaca uzima u obzir održivost pri donošenju odluka o kupnji.
S obzirom na sve ove činjenice, postoji stvaran poslovni argument za tvrtke da usvoje održivije prakse. Za one u tiskarskoj industriji održivost je možda jedini put prema naprijed.

Održivost je bila tema broja prvog ovogodišnjeg Print Magazina. Koje su to održive prakse? Zašto sve kreće od dizajna? Kako industriju tiska percipiraju potrošači? Pročitajte u dostupnom online izdanju.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content