PRVI SAZNAJ NAJNOVIJE VESTI
Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti

Održivost u industriji štampe put je prema napred

Prema podacima Ujedinjenih nacija, za otprilike 25 godina, odnosno do 2050. godine, resursi tri današnje planete biće potrebni ako 9,7 milijardi ljudi, koliko se u to vreme očekuje da će živeti na Zemlji, želi da zadrži dosadašnji način života. Nemamo tri planete. To znači da je vreme da se otreznimo i postanemo svesni činjenice da na raspolaganju imamo resurse samo jedne planete Zemlje.
Zbog toga je izuzetno važno shvatiti da svako treba da uradi svoj deo u očuvanju planete za buduće generacije. Grafička industrija nije izuzetak.

Iz tog razloga, održivost je poslednjih godina postala mnogo više od obične reči. Ovo je takođe vidljivo u štamparskoj industriji, gde su inovacije i razvoj doveli do promena kako bi procesi i proizvodi bili što održiviji. Razumevanje i prihvatanje održivih praksi u štamparstvu je stoga neophodnost da svi u ovoj industriji pokažu odgovornost prema planeti, ali i prema sopstvenom biznisu.

Šta je održivost?

Ali šta je zapravo održivost? Iako svi imamo svoje shvatanje ovog pojma, nije na odmet da ga opišemo i objasnimo, posebno u kontekstu štamparske industrije.
Objašnjenja ima mnogo, ali se mogu svesti na to da održivost u kontekstu štamparstva podrazumeva pristup i korišćenje prirodnih resursa na način koji zadovoljava ekonomske i poslovne potrebe, uz njihovo očuvanje za buduće generacije. Postoji nekoliko smerova održivosti u štamparskoj industriji, uključujući štamparske materijale i opremu, sam proces štampanja i upravljanje otpadom.

Zašto postati održiviji?

Poboljšanja efikasnosti i produktivnosti često se tačno poklapaju sa usvajanjem održivih praksi.
Grafička industrija već dugo radi na smanjenju svog uticaja na životnu sredinu. S obzirom na to da poslovanje svake kompanije u sektoru u velikoj meri zavisi od papira, u interesu svake štamparije je da uvede što ekološki prihvatljivije sisteme i unapredi svoju održivost.

Osim što je jedan od glavnih poslovnih ciljeva industrije, održivost je nešto što je veoma blisko i kupcima. Istraživanja pokazuju da 82% potrošača želi da kupuje i koristi proizvode koji su ekološki prihvatljivi, što svima u štamparskoj industriji daje veliki podsticaj da pređu na „zeleno“ i usvoje ekološke pristupe. Savremeni potrošač takođe preferira ekološki osvešćene brendove. Prema nekim istraživanjima, 66% potrošača i 75% milenijalaca razmatra održivost prilikom donošenja odluka o kupovini.
Imajući u vidu sve ove činjenice, postoji pravi poslovni slučaj da kompanije usvoje održivije prakse. Za one u štamparskoj industriji, održivost može biti jedini put napred.

Održivost je bila tema prvog ovogodišnjeg izdanja Print Magazina. Koje su to održive prakse? Zašto sve počinje od dizajna? Kako potrošači vide štamparsku industriju? Pročitajte u dostupnom onlajn izdanju.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte nedeljne vesti iz sveta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posetioce/ o besplatnom učešću na događajima, sajmovima itd.Prijavom na Newsletter prihvatate našu Politiku privatnosti
Skip to content